Головна Новини На чому економлять інтернати

На чому економлять інтернати

Сирота

СиротаФахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Тернопільській області провели державний фінансовий аудит виконання бюджетної програми, спрямованої на фінансування п’яти загальноосвітніх санаторних шкіл-інтернатів, підпорядкованих Управлінню освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації за період з 01.01.2014 по 01.07.2017.

Під час проведення аудиту установлено, що в досліджуваному періоді обсяги бюджетного фінансування інтернатних закладів зросли, проте якісних змін в їх діяльності не досягнуто. Оскільки стан здоров’я дітей в санаторних школах-інтернатах суттєво не покращується, відповідно до висновків лікарсько-консультативних комісій, вони потребують подальшого лікування. Переважна більшість вихованців починають і завершують навчання в школах-інтернатах. Незважаючи на те, що в області соціально-психологічної реабілітації та оздоровлення потребує більше 13 тис. дітей, в санаторних інтернатних закладах щорічно оздоровлюється менше 10 відсотків зазначеної категорії дітей, а потужності закладів використовуються на 87 відсотків.

При цьому на харчування та медикаментозне забезпечення вихованців витрачено близько 16 відсотків загального обсягу виділених коштів, решта – на заробітну плату персоналу та утримання закладів. На покращення матеріального забезпечення вихованців (одягом, взуттям, предметами особистої гігієни тощо) та на капітальні видатки кошти з бюджету не планувалися і не виділялися.

Разом з тим, через недотримання норм бюджетного законодавства 3,7 млн грн коштів обласного бюджету направлено на фінансування дошкільних класів, які функціонують в чотирьох інтернатах, тоді як видатки на дошкільну освіту мають покриватися за рахунок бюджетів нижчого рівня.

Установлено також неефективне використання 1,5 млн грн на підвищення посадових окладів окремим працівникам адміністративно-господарського та обслуговуючого персоналу, що суперечить вимогам нормативних документів, адже функціональними обов’язками зазначених працівників не передбачено спілкування з учнями (вихованцями), які мають вади у фізичному чи розумовому розвитку та потребують особливих умов виховання.

Для забезпечення ефективного використання бюджетних коштів, Управлінню освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації аудитори надали низку пропозицій.