Головна Новини На Терноільщині зафіксовано два спалахи інфекційних захворювань

На Терноільщині зафіксовано два спалахи інфекційних захворювань

В 2016 році на території Тернопільської області зареєстровано 2 спалахи інфекційних захворювань.
В січні зареєстровано спалах вірусного гепатиту А серед учнів Тернопільського вищого професійного училища № 4. Захворіло 6 осіб, в т.ч. до 18 років – 5, які навчалися в одній групі та проживали на період навчання в одному блоці гуртожитку. В ході епідрослідування встановлено, що передача інфекції відбулась фекально-оральним та контактно-побутовим шляхами.
В червні в Бучацькому районі зареєстрований спалах сальмонельозу в побуті. Кількість захворілих в цілому склала 16 осіб, з них 3 дітей. Вогнище проіснувало в межах одного інкубаційного періоду. За результатами лабораторних досліджень встановлено та ідентифіковано збудник інфекції – сальмонела (Salmonella enteritidis). Фактором передачі інфекції послужили інфіковані кондитерські вироби домашнього приготування.
Для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, попередження виникнення і поширення гострих кишкових інфекцій в області проводиться щоденний, щотижневий моніторинг інфекційної захворюваності за первинними терміновими повідомленнями в розрізі адміністративних територій, здійснюється якісне та комплексне розслідування випадків з встановленням шляхів та факторів інфікування, організовується лабораторне обстеження у вогнищах (контактних осіб, об’єктів довкілля) та проводиться комплекс протиепідемічних заходів.
В межах повноважень інформуються органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, управління охорони здоров’я ТОДА, Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
В індивідуальному аспекті профілактичні заходи при гострих кишкових інфекціях, перш за все, включають дотримання технології приготування кулінарних страв, термінів й умов зберігання продуктів, правил особистої гігієни.
Запобіжними заходами, які входять до компетенції органів місцевого самоврядування, є й впорядковування територій населених пунктів, в т.ч. територій прилеглих до ринків, дворів, не допущення несанкціонованих звалищ побутових відходів, проведення дератизаційних заходів та ін.