Головна Новини На Тернопільщині 5-річна дитина через незначну подряпину інфікувалася правцем

На Тернопільщині 5-річна дитина через незначну подряпину інфікувалася правцем

Про те, що на Тернопільщині зафіксували випадок захворювання правцем, розповіли на прес-конференції щодо боротьби з інфекційними захворюваннями. Журналісти з’ясували як зараз почувається дитина, що стало причиною її захворювання та як вберегтись від хвороби, пише 20 хвилин.

Нагадаємо, минулого року від правця захворіла 8-річна Діана. Сироватку, яка могла їй допомогти шукали тоді “цілим світом”, адже на Тернопільщині її тоді не було. На щастя, ліки вдалось привести у область вчасно. Дитину вилікували.

Про те, що цього року на Тернопільщині знову захворіла дитина розповіла дитячий лікар-інфекціоніст, експерт управління охорони здоров’я обладміністрації за напрямком “Інфекційні хвороби” Ольга Дивоняк.

– В обласній дитячій лікарні зараз перебуває дитина, у якої виявили правець, – каже лікарка. – Дитина із села одного із районів Тернопільщини. Вона не була вакцинована. Стан зараз – тяжкий. Дитина впала, у неї була рана, яку не обробили. В цьому випадку рана була незначною і важко говорити, що можна було там помітити вхідні ворота інфекції. Іноді, діти які потрапляли в обласну лікарню з правцем – мали глибокі рани. Наприклад, був такий випадок, коли дитина впала і в м’які тканини шиї потрапила скалка дерева. Її вийняли, обробили рану і дали антибіотик, але незважаючи на це, правець розвинувся. Конкретно ця дитина мала дрібні подряпини, проте клініка тут типова для правця.

“Необхідні ліки є”

Основні симптоми, з якими дитину направили в обласну лікарню – це підвищена температура, судоми, посіпування кінцівок, тризм жувальних м’язів. Одразу дитині ввели імуноглобулін та провели симптоматичне лікування. У лікарні, де зараз перебуває дитина кажуть, що усі необхідні ліки є. Зараз вона бореться із хворобою. На лікуванні дитина – вже 20 днів.

– Зараз дитина перебуває на штучній вентиляції легень, – коментує заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні Алла Філюк. – Всі необхідні ліки дитині ввели ще на початку захворювання. Зараз оптимальним лікуванням є введення імуноглобуліну, сироватка зараз не є необхідною. “Вакцинація може зберегти життя” В управлінні охорони здоров’я знають про випадок захворювання і кажуть, що імуноглобулін – це альтернатива сироватці від правця.

– Відповідно до Наказу МОЗ №640 ми отримали імунобіологічні препарати, – каже головний спеціаліст управління охорони здоров’я . – Серед них є “Імуноглобулін протиправцевий”, яким було надано лікування. Коли говорять про сироватку від правця, йдеться про Анатоксин. Його в області зараз немає. Він був, здається до червня 2019 року, далі у нього завершився термін використання. Лікування було проведено, згідно з дерективних документів. Ми це проконтролювали. В управлінні наголошують, що вакцинація є є безпечною і може зберегти вам життя. Якщо ви не вакцинували дитину вчасно або пропустили вакцинацію самі – проконсультуйтесь із своїм сімейним лікарем, адже вакцинуватись можна в будь-якому віці.