Головна Новини На Тернопільщині є хворий з підозрою на дифтерію

На Тернопільщині є хворий з підозрою на дифтерію

Епідеміологи попереджають, що жителям Тернопільської області загрожує не тільки кір, а й дифтерія. Так, одного хворого, у якого підозрюють це захворювання госпіталізували в районному центрі. Про це повідомив заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Володимир Паничев.

«У нас є один діагноз дифтерія, але під знаком запитання, – сказав він. – Це хворий з Гусятинського району, він госпіталізований у Гусятині. Діагноз ще є клінічний, але ми отримали результати лабораторних досліджень і вони поки що не підтверджують цей діагноз. Побачимо як розвиватиметься ситуація далі. Не дивлячись на те, що більшість населення щепилося проти дифтерії, імунітет проти дифтерії антитоксичний, а не антимікробний. Це означає, що збудник дифтерії постійно між нами циркулював, просто не міг викликати захворювання, оскільки ми мали на його токсин, його отруту свої антитіла. З нашої території збудник дифтерії нікуди не подівся. Він циркулює тільки, шукає слабеньке місце. Зустрінеться з людиною, яка неімунна і тоді вона захворіє, а у нас таких багато».

У Тернополі, станом на 12 лютого 2018 року, випадків захворювань на дифтерію не зафіксовано. Але щоб захиститися від небезпечного вірусного захворювання, медики рекомендують провести вакцинацію для дітей та ревакцинацію для дорослих. Вакцини у місті є достатньо.

Цього року у місті планують зробити щеплення немовлятам, яким виповнилося 2 місяці комбінованою вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю, а також у 4 місяці, 6 місяців та 16 років. Також ревакцинуватимуть дорослих, яким вже є 26, 36, 46, 56, 66 років. Усі бажаючі, у кого від останнього щеплення пройшло більше 10 років, можуть звернутися до сімейного лікаря за місцем проживання і після огляду лікаря, при відсутності протипоказань, отримати щеплення від дифтерії і правцю.

Довідка: Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання збудника, що характеризується ураженням ротоглотки та дихальних шляхів, рідше шкіри, з розвитком фібринозного запалення в місці проникнення збудника, а також токсичним ураженням серцево-судинної й нервової систем, нирок.