Головна Новини На Тернопільщині є місця від яких стає моторошно (фото)

На Тернопільщині є місця від яких стає моторошно (фото)

Мало хто знає, проте на Тернопільщині є повно містичних місць, від яких кров стигне у жилах.

  1. Єні-Сала ІІ

Печерне святилище неподалік селища Перевальне у Криму. Археологи виявили у ньому черепи, роги, кістки домашніх і диких тварин. Всі черепи розташовувалися в бік входу в печеру. Вчені припускають , що Єні-Сала була родовим святилищем древніх мисливців, таврів, повідомляє “Всвіті“.


2. Святилище з древніми поховання клану жерців

Святилище бронзового віку у с. Недайвода Криворізького району Дніпропетровської області. У ньому виявили кам’яну стелу з людським обличчям висотою близько 4 м. На території знайшли поховання жерця та 12-річного юнака. Його могила була позначена грядою різнокольорових каменів, викладених у формі змії.


3. Дівич-гора

Святилище жіночої покровительки богині Дани розташоване біля селища Трипілля на Київщині.

За легендою, жінки, які мали народити, приходили сюди і просили у богів благословення. На горі заборонялось перебувати чоловікам.


4. Святилище Ґовда

Розташоване над Збручем поміж лісів. Не відомо, культ якого бога був головним на Ґовді. Тут знайшли стару криницю та рештки тварин.


5. Звенигородський храм ідола з чотирма капищами

Святилище розташоване на південь від села Крутилів Тернопільської обл.

Чотири капища символізують чотири фази сонця в році.

Тут знайшли будинки жреців, жертовні камери, жертовні криниці. Ідол був заввишки майже 2 метри і лежав поперек храму,


6. Карпатське поселення сонцепоклонників

Його знайшли у горах біля карпатського села Космач. Тут виявили кам’яний тунель та жертовну яму.


7. Богитські дольмени-портали

Древнє язичницьке святилище Богит розташоване на горі у Гусятинському районі Тернопільщини.

В одному з жертовників археологи знайшли перстень галицького князя Юрія I. На території виявили давній Збруцький Кумир. На ньому було зображено бога Рода-Рожанича.


8. Кам’яна Могила

Державний історико-археологічний заповідник Кам’яна Могила розташований під Мелітополем Запорізької обл. Це храм з надзвичайно складною структурою, що відповідав уявленням давніх людей про таїну народження богів, героїв, вважає археологи Анатолій Кифішин. Припускають, що святилище було пов’язане з культом Місяця.

  1. Чотири святилища острова Хортиця

На острові Хортиця розташовані давні святилища-обсерваторії. Вони мають форму кількох кілець. З боків є спеціальні ями, в які, для проведення ритуалів, ставились спеціальні посудини-курильниці.


10. “Кола звірів” Лесівського святилища

Святилище виявили на Броварщині біля Сокільського.

Комплекс має складну структуру. Ритуальні камені у верхній частині мають зображення “кола звірів”. Це бик, птах, козел. Не відомо, чому зображені саме ці тварини.


11. Мергелева гряда

Споруджене 4 тис. до н. е. святилище було відкрито поблизу села Степанівка Перевальського району Луганської області.

У центрі сакрального комплексу були поховання. Від центру розходились кам’яні лінії, дороги й промені викладені з кам’яних плит вагою до 10 тонн. У жертовниках були знайдені тіла дітей 7-14 років.


12. Іванківське капище з язичницькими ідолами

Язичницьке святилище було знайдене у селі Іванківці Хмельницької області. На території виявили три кам’яних ідоли. Два із зображенням бородатого чоловіка, що тримав руки, складеними навхрест і один чотиригранний з людськими обличчями.

13. Лепесівський гадальний храм

Розташований біля села Лепесівка на Хмельниччині.

У храмі займались чародійством. У давнину люди тут ворожили на долю, погоду, урожай. Вівтар святилища був прикрашений візерунками.