Головна Новини На Тернопільщині ще є 3 неблагополучних пункти щодо АЧС диких кабанів

На Тернопільщині ще є 3 неблагополучних пункти щодо АЧС диких кабанів

Головне  управління  Держпродспоживслужби в Тернопільській  області   повідомляє, що у неблагополучному щодо АЧС дворі гр-нки Б., що у с.Бариш Бучацького району проведено всі оздоровчі заходи, затверджені відповідним планом при введенні карантину.

Всі свині, які утримувались у зоні захисту  піддані забою. При цьому було проведено відбір біоматеріалу від 14-ти тварин і доставлено в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи для дослідження на АЧС. Відповідно до результатів лабораторних досліджень від 15.12.2017р.– ДНК вірусу Африканської чуми не виявлено.

Враховуючи вищевикладене Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Бучацькій райдержадміністрації своїм рішенням  від 18.12.2017 р. №4 зняла карантин щодо африканської чуми свиней із двору гр-нки Б., якій за вилучені свині (1 гол. загинула та 1 гол. піддана евтаназії) попередньо  було виплачено з місцевого бюджету кошти в сумі 15595 грн.

На території області перебувають на обліку три неблагополучні пункти щодо АЧС диких кабанів.

В урочищі «Під горою», що на території Іванчанської сільради Збаразького району обстежуються мисливські угіддя для встановлення чисельності дикого кабана. Дане урочище входить в межі природного заказника обласного значення і відстріл там заборонений. Проте, в ході обстеження,  живих кабанів та трупів тварин не було виявлено.

В неблагополучному пункті  ТзОВ «Мисливське господарство «Оберіг» – в урочищі «Мильне» Мильнівської сільради Зборівського р-ну проведено відстріл одного дикого кабана і виявлено одного мертвого. Обидва трупи піддані утилізації методом спалювання, перегорілі останки захоронено, а на місці загибелі та захоронення проведено дезинфекцію.

В урочищі «Гарбузів», що на території Зборівської міськради (територіальна громада) Зборівського району також проводяться обстеження угідь та інших місць можливого перебування кабанів, з метою їх відстрілу. При цьому живих кабанів та трупів тварин не було виявлено.