Головна Новини На Тернопільщині чоловік палицею відгамселив євангелістів

На Тернопільщині чоловік палицею відгамселив євангелістів

Вони зупиняють перехожих на вулицях, стукають у двері, заходять на подвір’я, залишають на хвіртках свою літературу. Нав’язливість свідків Єгови багатьом не до вподоби і, далебі, не сприяє релігійній толерантності, а навіть провокує фізичне протистояння.

Нещодавно у Гусятинському райсуді розглядали кримінальне провадження, у якому потерпілими є два представники релігійної організації «Свідки Єгови». Адептів цієї, як у нас кажуть, секти добряче побили у селі Тудорів Гусятинського району. Сталося це у червні. Ті, роз’їжджаючи на роверах, проповідували та розповсюджували свою літературу. Один селянин, зобачивши, що вони виїжджають з його подвір’я, неабияк розлютився, бо вдома нікого не було, то що було непроханим гостям робити на чужому подвір’ї? Чоловік, який у той час працював на пилорамі, схопив палицю і наздогнав проповідників. Декілька ударів звалили їх з велосипедів. Ті потовклися, звернулися до лікарні. А згодом написали заяви до поліції. Кримінальне провадження завели з кваліфікацією: заподіяння легких тілесних ушкоджень. Селянину висунули підозру, пише Свобода.

У судовому порядку потерпілі заявили цивільний позов про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, зокрема, один бажав від кривдника 8 тисяч гривень моральної компенсації, другий – 5 тисяч.  Вони так обгрунтовували матеріальні претензії: мовляв,

зазнали сильного нервового напруження, перенесли моральні страждання, терпіли фізичний біль та образу, були порушені звичайні життєві зв’язки через неможливість реалізації своїх планів. Під час нападів кожен з них відчував реальний страх за своє життя, оскільки розумів, що чоловік із дерев’яною палицею може завдати більш серйозної фізичної шкоди. Це вселяло в них відчуття безпорадності та страху. Окрім того, напади викликали у кожного з них почуття несправедливості, оскільки жодними своїми діями вони не заслуговували на таке зневажливе ставлення до них з боку обвинуваченого.

Ця сутичка обійшлася селянину у чималі гроші. Суд засудив його до сплати 850 гривень штрафу, а ще зобов’язав сплатити кожному з потерпілих по тисячі гривень моральної шкоди й по сто з лишком гривень – матеріальних збитків.

 

Ольга КУШНЕРИК