Головна Новини На Тернопільщині чоловік нарибалив на 40 тисяч штрафу

На Тернопільщині чоловік нарибалив на 40 тисяч штрафу

Жителя Борщівського району, упійманого на рибному браконьєрстві, засудили до штрафу й зобов’язали компенсувати значну суму за виловлену рибу. Так, за кожну рибину вирезуба причорноморського він мусить заплатити по 10 тисяч гривень.

Чоловік рибалив на Дністрі, у межах природно-заповідного фонду, Національного природного парку «Дністровський каньйон». Без відповідного дозволу, за допомогою човна та рибальської сітки незаконно виловив чотири штуки риби вирезуба причорноморського, що занесений до Червоної книги України як зникаючий вид риби, та 13 штук ляща.

Фахівці стверджують, що веризуб причорноморський нині рідкісна риба, хоч колись виловлювалася у промислових масштабах. Ареал виду та його поширення в Україні: басейни північної частини Чорного і Каспійського морів, Азовське море. Зустрічається також у басейнах Верхнього і Середнього Дністра, Сіверського Дінця, зрідка в Азовському морі.У річках тримається глибоких ділянок із швидкою течією, чистою водою і піщано-гальковим або кам’янистим ґрунтом.

Для того, аби відродити популяцію, без штучного розмноження не обійтися, тому окрім заборони вилову, встановлення заповідного режиму в місцях перебування, захисники природи наголошують на необхідності створення рибозаводу на Дністрі. Цей вид риби занесений не лише до Червоної книги, а й до списків Бернської конвенції та МСОП.

Так от, у сітки браконьєра втрапили саме такі чотири рибини. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів» та згідно з висновком інженерно-екологічної експертизи  чоловік заподіяв істотну шкоду навколишньому середовищу на загальну суму 42210 гривень. Зокрема у 40 тисяч гривень оцінено шкоду за чотири виловлених веризуби причорноморських, решту – за 13 лящів, які оцінено по 170 гривень за штуку.

Браконьєра притягнули до кримінальної відповідальності за ч. 1 статті 149 ККУ (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду). Слід зауважити, що обвинуваченому ще відносно пощастило, бо на час скоєння злочину діяла редакція цієї статті із значно меншою санкцією, ніж тепер. З першого липня 2020 року внесено зміни й у десятикратному розмірі збільшено штраф: від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також передбачено відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до трьох років. А оскільки закони не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, чоловікові призначили штраф відповідно до попередньої редакції статті. Борщівський райсуд засудив його до 1700 гривень штрафу, окрім того він має заплатити 3 тисячі гривень за проведення експертизи та відшкодувати понад 42 тисяч за заподіяння шкоди. Ось така «золота» рибалка вийшла у селянина…

До речі, з тих понад 42 тисячі гривень  30%  суми скерують до спеціального фонду Державного бюджету України; 20% – до спеціального фонду місцевого бюджету Тернопільської обласної ради, 50% – у дохід спеціального фонду місцевого бюджету Мельнице-Подільської об`єднаної територіальної громади Борщівського району.

Ольга КУШНЕРИК, газета Свобода