Головна Новини На Тернопільщині чоловік живе у круглій хаті з дерева і соломи (Фото...

На Тернопільщині чоловік живе у круглій хаті з дерева і соломи (Фото і Відео)

Світ без гострих кутів. У напівкруглому будинку, за десять кілометрів від Бережан, на хуторі, у заростях видніється дім-юрта Павла Баннікова. Тут чоловік живе уже вісім років.

– Тут була стара хата, ну думаю ремонтувати, взяв розрахував будинок-юрту, ця дешевше вийшла, – розробник, конструктор печей Павло Банніков.

Дім у вигляді купола на подвір’ї пана Павла з’явився за місяць. Для будівництва знадобилася одна машина дров, а для утеплення – солома, яку привіз друг.

– Каркас дерев’яний, всередині солома і дошка. Усе дешево, сіно солома нема нічого скадного, сказав Славік треба соломи, та добре, якраз на полі та й взяв і завіз.

Пан Павло радо запрошує до оселі та знайомить з незвичними апартаментами. Кухня, тут зразу стіл, тут диван, там дві спальні, – показує Павло Іванович.

Господаря не хвилюють ціни на газ і комун послуги. Взимку, каже, ходить босоніж, а влітку температура не вище 24 градусів. Свою оселю Павло Іванович обігріває енергозберігаючою піччю, а воду бере з власної свердловини.

В круглій оселі Павла Івановича зажди людно, що вихідних приїжджають друзі, люблять відпочити на змурованому з глини дивані та посмакувати чаєм з сушених рослин. Все ж найчастіше гостює сусід, який також задумається над будинком-юртою.

– Дивіться от стіни, звичайна дошка, нема чогось надзвичайного, по простому, трішки прикладено рук і все на своїх місцях, так як має бути. Щось би й собі таке придумати, не затратне й економне, бо тепер з газом важко, – каже сусід Михайло Павлик.

Поблизу Тернополя, в Озерній, Павло Іванович знайомить з будинком, схожим на його. Це – ресторан, для подорожніх. Завдання кулястої будівлі – привертати увагу клієнтів.

– Це заклад пічної кухні, всі страви готуватимуться в печі. Раніше всі будинки були круглими, а потім людину поставили перед фактом, ось стіна, стіна і дах. Ми відходимо від цього, краще не точка зору, а кругозір, світ навколо, всюди простір і сфера, як тут, – пояснює розробник, конструктор печей Павло Банніков.

Подібні будинки Павло Банніков споруджує не лише в обласному центрі, каже, замовляють по всій Україні. Але таких естетів одиниці.

Наталя БОРСУК, Іван КОЗОРІЗ, у Фокусі дня, МедіаТОР

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VOKvdu3u_Mk&w=560&h=315]