Головна Новини На Тернопільщині чоловік вирощує томати-рекордсмени

На Тернопільщині чоловік вирощує томати-рекордсмени

Олексій Сидорук зі села Нападівки Борсуківської ОТГ Кременецького району — за фахом будівельник. Але останнім часом усерйоз захопився вирощуванням томатів.

Любов до землі пере­далася від діда з бабою. Колись вони мали великі наділи. Однак із приходом ра­дянської влади втратили їх, пише bizagro.com.ua

Починав із розсади, яку пода­рувала бабуся Марія. Неочікувано отримав високий урожай. Свіжи­ми плодами ласувала вся сім’я, готували консервації на зиму, а залишки продали. Тоді й подумав, що можна отримувати додатко­вий дохід до сімейного бюджету.

Наступного сезону придбав насіння і засадив 5 сотих городу біля хати. На третій рік уже від­вів помідорам ділянку площею 10 сотих. Так від старту у 100 кущів перейшов до 2 тисяч. А останнім часом їх уже є 6 тисяч (займають 23 ари). Овочі різ­номанітних кольорів — рожеві, жовті, червоні…

Усі роботи — від сівби до зби­рання плодів — господар вико­нує власноруч. Частина насіння — куплене, інше — власне. Ре­продуктивний матеріал ранніх і середніх сортів висіває у спе­ціальних парничках останнього місяця зими, а пізніх — у березні. Використовує придбану у крам­ниці землю. Після заморозків поселяє розсаду на ділянку. Оскільки кущі високорослі, то потребують підв’язування до кілків.

Пан Олексій дуже любить жовті томати (зокрема Апель­син) та рожеві (Мікадо і Волове серце). До речі, це сорти укра­їнської селекції. Садить і гібри­ди. Наприклад, Толстой дарує великі круглі червоні плоди.

Цьогоріч ще вирішив спро­бувати низькорослі різновиди. Припав до душі сорт Асвон, який уже щедро дарує продук­цію.

Збір урожаю розтягнутий у часі, адже є на ділянці як ранні, так і середні та пізні помідори. Ґазда намагається постійно експериментувати, розширюю­чи асортимент.

Завдяки турботливому догляду виростають овочі-ре­кордсмени. Найбільші представники сорту Мікадо торік заважували 1 кг 200 г. Ниніш­нього сезону поки що зафіксу­вали показник 900 г. У серед­ньому з кожного куща чоловік збирає до 5 кг продукції.

На усьому циклі вирощуван­ня Олексій Ілліч працює сам. Хіба інколи батько допомагає реалізовувати овочі.

Оскільки хата Сидоруків роз­ташована біля дороги Ланівці-Вишнівець, то люди, котрі проїж­джають повз ошатне доглянуте обійстя, зупиняються і купують томати. Бо знають, що вони сві­жі, ароматні, щойно з грядки.

Окрім городини, ентузіаст вирощує і квіти. Насіння висіває ще у січні. А вже потім плавно переходить на пасльонові.

Автор: Анна Поперечна, за матеріалами Bizagro