Головна Новини На Тернопільщині цьогоріч зафіксували 76 випадків ВІЛ-інфекції

На Тернопільщині цьогоріч зафіксували 76 випадків ВІЛ-інфекції

На Тернопільщині цьогоріч зафіксували 76 випадків ВІЛ-інфекції, з них – 18 випадків СНІДу. Про це розповіла інфекціоніста обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань Софія Заяць.

За її словами тут щодня проводять від 200 до 300 досліджень на виявлення ВІЛ-інфекції. У Всесвітній день боротьби зі СНІДом кореспонденти Суспільного побували у цьому центрі та поспілкувались із пацієнтами з ВІЛ-статусом, Суспільне

Тернополянину Олегу 32 роки, 7 з них він хворіє на ВІЛ. Сьогодні чоловік прийшов до обласного медичного центру соціально-небезпечних захворювань.На Тернопільщині цьогоріч зафіксували 76 випадків ВІЛ-інфекціїСуспільне Тернопіль

На Тернопільщині цьогоріч зафіксували 76 випадків ВІЛ-інфекції

“Аналізи я здаю раз на шість місяців. Це контроль рівня вірусу в організмі і також стан імунної системи”, – каже Олег.

Чоловік працює в благодійній організації з людьми, які теж мають позитивний ВІЛ-статус. Олег розповів, як дізнався про своє захворювання:

“Про свій статус я дізнався у 2013 році. На той час моя дівчина сказала, що у неї ВІЛ. Я обстежився і також поставили ВІЛ. З самого початку була паніка і страх. Дізнався більше інформації, спілкувався з іншими ВІЛ-позитивними і наразі все ок”.

Олег розповідає, що 5 рік проходить курс лікування:

“За допомогою антиретровірусної терапії знижується рівень вірусного навантаження, що робить ВІЛ-позитивну людину абсолютно безпечною для навколишніх, для партнера”.

Завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Ірина Наконечна, у лабораторії обласного медичного центру щомісяця на ВІЛ обстежують близько двох з половиною тисяч людей.

На обліку в обласному медичному центрі соціально-небезпечних захворювань 801 особа з ВІЛ-інфекцією, каже інфекціоністка Софія Заяць.

За її словами, 539 жителів області лікуються, близько 400 осіб, в яких виявили ВІЛ/СНІД, від лікування відмовилися.