Головна Новини На Тернопільщині фермери знову зловживають хімікатами

На Тернопільщині фермери знову зловживають хімікатами

“25 квітня до мене зателефонували стривожені мешканці вул. Тараса Шевченка, що в м. Бережани. За їх словами, неподалік їх будинків на полі їздила сільськогосподарська техніка (уся окрім грузової машини із міндобривами без номерних знаків), яка за їх словами, вносила в грунт хімічні речовини. На місця виявилося, що техніка проводить агротехнічні сільськогосподарські роботи. Тривога людей була викликана тим, що в них було погане самопочуття, а за їх словами, місцеві діти скаржилися на головну біль, головокружіння, носові кровотечі, блювання, відчуття солодкого присмаку та першіння у горлі. Біля техніки зібралося до 20 мешканців вулиці Тараса Шевченка міста Бережани, що є його південною окраїною.

Кілька фактів для роздумів:
1. Громадяни телефонували до землекористувача даної земельної ділянки. Ним виявилося ТзОВ “Бережанські лани”, зареєстроване в с. Жовнівка Бережанського району (керівник Мельник Валерій). Представники ТзОВ, що прибули з Тернополя, запевняли мешканців, що жодних хімічних речовин в грунт не вносили. Проте на дорозі, що “не оброблене жодними хімікатами”, ми цього дня зафіксували кілька сотень мертвих бджіл (див. фото).
2. Громадяни, до мого приїзду та в моїй присутності телефонували до депутата Василя Вридника, головного лікаря Бережанського району, проте він слухавку не брав.
3. Громадяни телефонували упродовж години двічі на 102. На виклик Нацполіції реакції не було. Після приїзду міського голови Володимира Музички і його телефонного дзвінка, представники Нацполіції приїхали через 4 хв. Цього ж дня ними було складено протокол на дії землекористувача за свідченнями місцевих громадян.
4. Громадяни телефонували до міського голови Володимира Музички, який обіцяв приїхати в кінці робочого дня. Обіцянки дотримав. Зустрівся із представниками ТзОВ “Бережанські лани”.
5. В безпосередній близькості до поля із посіяною соєю знаходяться споруди централізованої системи господарсько-питного водопроводу, що забезпечує значну частку мешканців міста Бережани питною водою та його т.з. зони санітарної охорони.

Минуло два тижні. Як вирішуються проблеми?2, – пише житль Бережанщини Ihor Yakubovsky