Головна Новини На Тернопільщині фахівці перевірили 11 ринків та виявили ряд грубих порушень

На Тернопільщині фахівці перевірили 11 ринків та виявили ряд грубих порушень

Держпродспоживслужба продовжує перевіряти агропродовольчі ринки, яким за рішеннями місцевих органів самоврядування, дозволено відновити роботу в умовах карантину по COVID-19.

У перші дні функціонування ринків перевірки проводились щодня і присутність представників Держпродспоживслужби була обов’язковою впродовж всього робочого дня, відповідно, порушення дотримання протиепідемічних заходів були мінімальними і в присутності фахівців негайно усувалися. Разом з тим, ринки працювали не на повну потужність, та й відвідувачів було обмаль, ще не працював громадський транспорт.

Поступово, послабленням карантину, ринки відновлюють свою роботу у звичному режимі. У зв’язку із цим, різко збільшилась кількість покупців. Відтак, зростає і кількість порушень: і продавцями, і покупцями, та, власне, адміністраціями ринків. Зауважимо, саме вони зобов’язані впродож всього робочого дня контролювати  виконання постанови Головного державного санітарного лікаря України №14 про тимчасові вимоги до агропродовольчих ринків в умовах карантину.

Загалом в області відновили роботу 20 агропродовольчих ринків із 25 зареєстрованих, як оператори потужностей ринку.

2-го та 3-го червня спеціалісти Держпродспоживслужби перевірили 11 ринків. Порушення зафіксували на 8 ринках, на порушників склали 9 протоколів.

Основні порушення, які фіксували:

– неконтрольована (стихійна) торгівля на прилеглій до агропродовольчого ринку території;

– неправильне використання засобів індивідуального захисту (масок) продавцями та покупцями;

– частково відсутні захисні екрани між продавцями та покупцями;

– не проводиться температурний скринінг при вході на ринок;

– кількість покупців перевищує показник з розрахунку 1 відвідувач на 10 квадратних метрів;

– не забезпечене постійне інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень.

Найбільше порушень виявили на ринку в м. Заліщики. ТОВ «Заліщицький ринок» відновив свою роботу з 27-го травня і працює в режимі два дні на тиждень – середа і субота. У попередні дні зауважень було обмаль, власне, як і відкритих торгівельних місць та покупців. У середу ж, 3-го червня, враховуючи послаблення карантину та відновлення роботи пасажирського транспорту в межах району, на ринку практично всі торгівельні місця були заповнені, працювали м’ясний та молочний павільйони, попри дощ відвідувачів було вдосталь.

На жаль, у зв’язку з цим, і порушень зафіксували багато. Якщо говорити про відповідальність адміністрації, то, зокрема, фахівці виявили, що відкритими були три входи на ринок; на час перевірки контролери були відсутні, відповідно, не проводився температурний скринінг; не було й диспансерів з антисептиками; на території не відбувалося оповіщення відвідувачів про встановлені обмеження під час карантину; не всі торгівельні місця були облаштовані захисними екранами; масковий режим не дотримувався; на території ринку здійснювалась стихійна торгівля домашнім молоком, сиром.

Щодо продавців, то: відсутні захисні екрани, антисептики, не проводиться дезінфекція поверхонь прилавків, працювали без масок. Окрім того, здійснювалась торгівля швидкопсувною продукцією на відкритій території. На адміністрацію ринку та підприємців/продавців фахівці склали протоколи.

Також в Заліщиках, у день роботи офіційно зареєстрованого ринку, поруч з ним, функціонувала і стихійна торгівля продуктами харчування, крупами, овочами та фруктами (більше 50 торгівельних місць) абсолютно без дотримання протиепідемічних, санітарних вимог та вимог щодо безпечності харчових продуктів.

Держпродспоживслужба продовжуватиме здійснювати позапланові заходи державного нагляду (контролю) за роботою агропродовольчих (офіційно зареєстрованих) ринків області щодо виконання ними тимчасових протиепідемічних заходів в умовах карантину по COVID-19.