Головна Новини На Тернопільщині у психоневрологічному інтернаті спалах небезпечного захворювання

На Тернопільщині у психоневрологічному інтернаті спалах небезпечного захворювання

На Тернопільщині знову зростає кількість хворих на кір. Минулого тижня у Теребовлянському психоневрологічному інтернаті зареєстрували найбільший спалах інфекційного захворювання – 21 випадок.

Захворювання на кір є некерованою інфекцією. За останні роки було три підйоми захворюваності у 2001, 2006 та 2012 роках. У цьому році прогнозували спалах кору. Але, спочатку року, за словами завідувача відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” Марії Павельєвої, випадки в області не реєструвалися.

– У грудні на кір захворіло 298, з них 59 – за первинним діагнозом. У січні вже зареєстровано 100 випадків. Для порівняння, минулого року в листопаді було сто хворих, а в грудні – сто два. Цього року кількість значно зросла і надалі збільшуватиметься. Загалом спалах кору тягнеться з вересня, але найбільший виявили у Теребовлянському психоневрологічному інтернаті, – розповіла Марія Павельєва.

Нагадаємо, джерелом інфекції кору є хвора людина. Лікарі кажуть, особливо заразна вона за два дні до катаральних проявів (нежить, кашель, кон’юнктивіт, температура), чотири дні катарального періоду та чотири дні – висипання. Найважчими ускладненнями кору може бути пневмонія або енцефаліт. За даними Міністерства охорони здоров’я спалах кору пов’язано з низькими показниками охоплення щеплень.

Джерело: МЕДІАТОР