Головна Новини На Тернопільщині у мистецькій школі повалили стіни (Фото)

На Тернопільщині у мистецькій школі повалили стіни (Фото)

Теребовлянська мистецька школа – саме таку назву носитиме заклад для позашкільної роботи у нашому місті. А об’єднав він у собі три установи – музичну школу, станцію юних техніків та центр позашкільної роботи дітей та юнацтва (будинок творчості). Символічно, що стіни між двома межуючими закладами цього тижня розвалено.

«Реформа цієї сфери – абсолютно виправдана та необхідна, – розповідає заступник міського голови із гуманітарних питань Людмила Колісник. – Після ліквідації та злиття установ відбулася не лише оптимізація штату працівників, а й фільтрація наявних гуртків – незатребувані та застарілі були вилучені, а ось новітні – додані». Нагадаємо, що вивчення попиту на ті чи інші напрямки позашкільної освіти відбулося у Теребовлянській громаді ще весною шляхом анкетування у школах. Тож фактично батьки і діти самі обрали те, чим хочуть займатися далі і які таланти розвивати.
«Головна ж мета реформи, – запевняє Людмила Миколаївна, – покращення якості послуг та їх осучаснення», пише Твоє Місто

Як змінилася структура закладу?
Відтепер заклад матиме три відділення: початкової мистецької освіти (тут відділи та студії музики, хореографії та образотворчого мистецтва), багатопрофільне відділення (де будуть різноманітні тематичні студії: ритміки та хореографії, театрального, вокального та художнього мистецтва, а також – інформаційно-технічний відділ). Продовжить свою роботу і відділення раннього розвитку дітей. Уже на сьогоднішній день сюди записано майже 100 дошкільнят.
Музична освіта залишиться платною, так як і було раніше. Відштовхуючись від результатів анкетування було також зроблено серйозну ставку на танцювальний напрям. Тож при школі діятиме професійна студія хореографії «Любисток» Ігоря Николишина (250 грн на місяць), а також – гімнастика для дітей (100 грн) і дорослих (200 грн.). Будуть ще й інші цікаві сімейні заняття із музики та хореографії у студії вихідного дня.

Як стати гуртківцем?
За словами директора об’єднаного закладу Людмили Туревич, уже із початком нового навчального мистецького року є зміни і у прийомі гуртківців. Оскільки кожен викладач матиме особові картки усіх своїх вихованців, батькам потрібно окрім заповнення заяви принести із собою свідоцтво про народження дитини та довідку із поліклініки.

Будинок, що надихає до творчості
У тій половині будівлі, яка раніше була за «стіною» та належала до ЦПРДЮ – уже практично завершений ремонт. Для дітей зроблено усі умови для натхненння та розвитку талантів: оформлено новий танцювальний зал, кольорові меблі у класах, нові вбиральні та затишні коридори. Тривають роботи щодо облаштування головного танцювального залу – тут встановлюють нове підлогове покриття.

Людмила Іванівна говорить, що ремонт незабаром проводитиметься і у музичному відділенні. Заплановане перекриття даху та зовнішнє утеплення стін. Тож після завершення цих фасадних робіт заклад матиме абсолютно нове обличчя. А ось для проведення технічних студій у колишньому будинку СЮТ за сприяння програми «DOBRE» буде повністю оснащено новий комп’ютерний клас.

Людмила Іванівна зізнається, що її, як і всіх працівників закладу, перед початком реформи опановували великі страхи та сумніви. Здавалось, що важко буде поєднати усі позашкільні напрямки та дати їм новий старт, але вже сьогодні є велика впевненість у тому, що зміни, які відбулись, мотивуватимуть працювати ще краще та іти в ногу із часом. «Тепер разом, спільним великим колективом будемо здружуватись та планувати, вдосконалюватись в роботі та виховувати талановитих мешканців нашого краю», – говорить керівник.