Головна Новини На Тернопільщині у громаді відтворили криївку часів УПА

На Тернопільщині у громаді відтворили криївку часів УПА

У селищі Дружба Микулинецької громади відтворили криївку часів УПА. Зробили це до Дня захисників та захисниць України, а також річниці створення УПА. Криївку облаштовували 4 місяці. Про це Суспільному розповів співорганізатор проєкту Тарас Кадобний.

У криївці відбулась реконструкція бою повстанців з енкаведистами. Участь взяли 10 людей. Це члени громадської організації “Інститут дослідження національної спадщини”. Розповів керівник організації Леонід Кравчук, пише Суспільне.

За його словами, під час реконструкції бою використовували зброю часів Другої світової війни. Її надали волонтери Тернопільського крайового коша Українського козацтва.

Ідея відтворити криївку виникла рік тому, розповів ініціатор проєкту Леонід Кравчук. Чоловік каже, криївка діятиме, як музей:

“Ідея зародилася після прочитання книги Федора Венженовича “Нас не здолали”. Під впливом цих подій боротьби населення Тернопільщини проти окупантів народилася думка, що національна справа не можу бути забутою”.

За період з 1944 до 1953 року в західних областях України радянська влада заарештувала 103 тисячі учасників підпілля та 31 тисячу людей, які допомагали повстанцям. 155 тисяч людей вбили та 203 тисячі вислали. Загалом репресій зазнали майже пів мільйона жителів Західної України. Про це розповіла заввідділу Тернопільського історико-меморіального музею політв’язнів Уляна Рикун.