Головна Новини На Тернопільщині сімейні лікарі почали заробляти пристойні гроші

На Тернопільщині сімейні лікарі почали заробляти пристойні гроші

Принцип «гроші йдуть за пацієнтом» означає, що Національна служба здоров’я України щомісяця виплачує закладам охорони здоров’я стільки грошей, скільки пацієнтів вони обслуговували (уклали декларацій). Це може бути як лікарня, так і звичайний ФОП, що надає медичні послуги. Всі дані відкриті на сайті НСЗУ, пише розробник системи ProZorro Володимир Фльонц. Він продемонстрував це на прикладі Львівської області.

А що у нас – на Тернопільщині? Найпростіше дослідити за даними Національної служби здоров’я фінансування сімейних лікарів, які зареєструвалися підприємцями. Адже ці суми надходять винятково на їхню діяльність. Водночас важко вирахувати, скільки отримують сімейні лікарі у поліклініках, адже тут великий медперсонал – керівництво, медсестри, санітарки.

Так от, в нашій області зареєстровано п’ять сімейних лікарів-ФОПів. У лютому вони отримали у загальній сумі 185500 гривень. Один лікар отримав найбільше –  понад 87 тисяч гривень, другий понад 55 тисяч гривень. Щоправда, є лікар, який отримав 3,5 тисячі гривень.

Тож гроші таки пішли за пацієнтами. З наведених цифр можна зробити висновок: тепер успішним сімейним лікарям можна не думати про хабарі – їхня винагорода за працю й без того є гідною. Ясна річ, лікарю-ФОПу, напевно, слід заплатити за оренду приміщення, сплатити податки, видати зарплату медсестрі… Однак, навіть зважаючи на ці витрати, у лікаря залишається пристойний дохід.

Ольга КУШНЕРИК

газета Свобода