Головна Новини На Тернопільщині сільські, селищні та міські ради матимуть власних інспекторів праці

На Тернопільщині сільські, селищні та міські ради матимуть власних інспекторів праці

У зв’язку із реформою децентралізації та тим, що повноваження делегуються на місця, у сільських, селищних та міських радах об’єднаних територіальних громад будуть свої інспектори праці. Їм не потрібно буде жодних дозволів задля перевірок у юридичних та фізичних осіб, які використовують найману працю, і здійснюватимуть вони ці перевірки у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань.

Так, за словами начальника Управління Держпраці України у Тернопільській області Наталії Рус, зараз відбувається перехід на новий порядок здійснення контролю за додержанням законодавства про працю. Відповідна постанова, затверджена кабміном, вступила в дію 26 квітня цього року. Зокрема, на переконання Наталії Рус, саме цей порядок зможе значно покращити ефективність контрольних заходів з питань подолання незадекларованої праці і безперечно позитивно вплине на стан оплати праці найманих працівників, повідомила прес-служба ТОДА

«Дане нововведення передбачає і децентралізацію владних повноважень в частині контрольних повноважень з питань додержання законодавства про працю. Держава частково передала виконавчим органам міських рад міст обласного значення та сільським, селищним, міським радам об’єднаних територіальних громад здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення та накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством», – зазначила Наталія Рус.

Водночас вона зауважила, що відповідні органи місцевого самоврядування за бажанням зможуть мати у своєму штаті державних інспекторів праці, контрольні повноваження яких будуть підтверджуватися службовим посвідченням встановленої Мінсоцполітики форми, що видається Держпраці. Підставою для видачі посвідчення інспектора праці посадовій особі виконавчого органу ради є лист сільського, селищного, міського голови, до якого додається заповнена картка обліку даних інспектора праці відповідно до форми, затвердженої Мінсоцполітики.

«У зв’язку із цими змінами інспектор на місці може приймати рішення щодо інспекційних відвідувань або невиїзних інспектувань інспекторами праці у юридичних осіб, включаючи їх структурні та відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами, та фізичних осіб, які використовують найману працю. Тепер лише за наявності посвідчення інспектор, як посадова особа, буде в праві зайти до суб’єкта господарювання і перевірити факти, які будуть в межах його повноважень. Зокрема, на місця передаються повноваження по трьох основних блоках – дотримання мінімальних гарантій оплати праці, забезпечення права людини на безпечні умови праці та на оплату цієї праці та виявлення нелегальної зайнятості. Саме за цими трьома позиціями заходи впливу будуть вживатися одночасно із внесенням припису. Що ж стосується Управління Держпраці, то воно, крім своїх безпосередніх функцій, також буде здійснювати нагляд за додержанням законодавства про працю відповідними органами місцевого самоврядування. Власне, до затвердження Мінсоцполітики України форм посвідчення інспектора праці, видачі посвідчень та внесення їх до реєстру посвідчень інспекторів праці всі перевірки з питань додержання законодавства про працю призупинені», – наголосила Наталія Рус.