Головна Новини На Тернопільщині судили чоловіка який віз антикваріат в Польщу

На Тернопільщині судили чоловіка який віз антикваріат в Польщу

Розглянувши у відкритому судовому засідання кримінальне провадження №607/8157/17 суддя Тернопільського міськрайонного суду Кунцьо С. визнав жителі Тернополя Леоніда С. винним у контрабанді старовинного гобелена в рамі кінця ХVІІ – XVIII ст. і засудив до 10 тис. 200 грн. штрафу в дохід держави.
Відповідно до матеріалів кримінального провадження, у березні 2017 року 65-річний Леонід С., зберігаючи за місцем проживання гобелен другої половини ХVІІ – кінця XVIII ст. і розуміючи, що як твір декоративно-ужиткового мистецтва, він має історичну, культурну та музейну цінність.
Через власну електронну скриньку обвинувачений узгодив із невстановленим слідством покупцем вартість старовинного гобелена та яким чином перемістити його через митний кордон України до Республіки Польща. З цією метою обвинувачений загорнув твір мистецтва у папір і сховав у коробці під дерев’яними рамками.
20 березня 2017 року з метою переміщення культурної цінності через митний кордон України обвинувачений попросив водія автобуса сполученням «Тернопіль-Варшава» перевезти коробку до Варшави. При цьому С. запевнив водія, що всередині знаходяться нові рамки до картини, які він передає в Республіку Польща синові, і жодних заборонених предметів там немає.
Однак під час перетину митного поста «Рава-Руська» Львівської митниці в ході поглибленого огляду багажного відділення автобуса співробітники митниці та управління СБУ в Тернопільській області виявили та вилучили старовинний гобелен, розуміючи його культурну цінність. За спробою контрабанди предмета, що становить історичну та культурну цінність (ч.2 ст. 15, ч.1 ст. 201 КК України) проти Леоніда С. було порушено кримінальне провадження. Обвинувачений повністю визнав свою вину та уклав зі слідством угоду.
Враховуючи даний факт, суд застосував до нього ст. 69 КК України та призначив штраф розміром 10 тис. 200 грн. Речовий доказ – гобелен у рамі на підрамнику другої половини ХVІІ – кінця XVIII ст., що зберігався в кімнаті речових доказів УСБУ в Тернопільській області, конфісковано в користь держави. Обвинувачений судове рішення не оскаржив.
Вирок набрав законної сили.