Головна Новини На Тернопільщині розпочався міжнародний живописний пленер на честь Пінзеля

На Тернопільщині розпочався міжнародний живописний пленер на честь Пінзеля

У місті Бучач на Тернопільщині розпочався перший Міжнародний живописний пленер «Мистецькими шляхами Пінзеля».
Як повідомляє директорка Благодійного фонду імені Бориса Возницького (фонд є одним з організаторів дійства), у ньому беруть участь 20 митців із різних регіонів України, а також Латвії, Литви та Естонії, пише Україна молода
Мета акції — відтворення в живописі історично-культурних пам’яток Тернопільщини та Львівщини, а також популяризація творчості унікального скульптора XVIII століття Іоана Георга Пінзеля, якого ще називають українським Мікеланджело.
Перед початком роботи учасники пленеру побували в місцях, пов’язаних із життям i діяльністю Майстра, оглянули його шедеври — зокрема в Успенському соборі та на міській ратуші.
До слова, старовинне містечко Бучач, що розташоване на південному заході області, дуже тісно пов’язане з життям і творчістю Пінзеля, в біографії якого дуже багато невідомого.
Саме там він одружився, став батьком двох синів, та, згідно з архівними документами (бо могили не знайдено досі), закінчив своє життя наприкінці 1761 року.
Там же він створив чимало своїх шедеврів, ставши основоположником нової барокової експресивної пластики, якій немає аналогів у Європі. Також Бучач — друге після Львова місто за кількістю скульптур геніального майстра, які там збереглися.
Продовжиться пленер на Івано-Франківщині, відтак на Львівщині — в місцях, де збереглися скульптурні роботи Пінзеля. А підсумкову виставку створених картин заплановано на День Незалежності в Стрийському парку Львова. Пізніше ж вони мають бути показані в різних містах України та Прибалтики.
Пам’ятка на полотні.
Іоанн Георг Пінзель — галицький скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо, засновник Львівської школи скульпторів, творам якого притаманні велика емоційність і динаміка.
Біографічні відомості про майстра майже відсутні. Його етнічне походження, місце і час народження, також обставини появи в Галичині та смерті досі невідомі. Жив і працював на території сучасних Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської областей.
У Бучачі Пінзель свого часу з’явився завдяки тодішньому власнику міста, великому оригіналу, магнату й меценату Миколі Потоцькому (1712—1782).
Відомо, що за кошти останнього приблизно у 1750 році архітектор Бернард Меретин споруджує в місті розкішну ратушу. Для її зовнішнього декору Потоцький замовив Пінзелю серію алегоричних кам’яних фігур на античні та біблійні теми.
Спочатку на фасаді будівлі їх було встановлено 14, однак частину було знищено під час пожежі 29 липня 1865 року. До сьогодні збереглося 9 статуй, зокрема, присвячених легендарним подвигам Геракла та перемозі Давида над Голіафом.
Усього нині в каталозі робіт Іоанна Георга Пінзеля — 62 твори, більшість з яких належить Львівській галереї мистецтв, а решта зберігаються в Тернопільському краєзнавчому та Івано-Франківському художньому музеях.