Головна Новини На Тернопільщині розкопали американський винищувач часів Другої світової війни

На Тернопільщині розкопали американський винищувач часів Другої світової війни

Біля села Оліїв Зборівського району учасники ГО “Пошук літаків в Україні” розкопали американський винищувач часів Другої світової війни Р-39 “Аерокобра”. Про це повідомив голова пошукової групи Андрій Кір’янов.

За його словами, в цьому районі 14-17 липня 1944 року під час Сандомірської операції були повітряні бої, літаків цієї моделі збили близько десяти. Остання згадка саме про цей літак датується 7 липня 1944 року, повідомляє Суспільне

“На місці падіння “Аерокобри” Р39 є номер літака. Раніше на місці знайшли шильду з номерами та декілька уламків. По фото визначили що це “Аерокобра”. Пізніше номер літака допомогли визначити спеціалісти з Трізни. В нашому випадку’ 25Е-975 – номер літака, 31847 – номер двигуна, але заводські. Номер літака по радянському обліку має бути 42975. Наразі пошук ще триває по архівах . На місці падіння сигналів досить багато , але великого нічого поверху немає. Знайшли місце падіння і епіцентр На глибині 1-1.5 метра дісталися до уламків. Багато гільз “Браунінг” калібром 12.7, а також 37 мм були, частини обшивки, залізо. Американці поставляли літаки з білою зіркою, Радянський союз, щоб дуже не заморочуватись просто замальовували зірки в червоний колір. Визначили траєкторію падіння. Літак з номером, що не завжди вдається визначити. Після миття ще деякі написи з’явилися на деталях”, – розповів Кір’янов.

Чоловік каже, з деталей готують експозицію в Музеї загиблих літаків.

Белл P-39 “Аерокобра” був одним з основних американських винищувачів, який перебував на службі тоді, коли Сполучені Штати вступили у Другу світову війну. P-39 використовувався радянськими військово-повітряними силами, збивши найбільшу кількість ворожих літаків на східноєвропейському фронті. Цим літаком також користувались сили Вільної Франціїї, Королівські ВПС, Військово-повітряні сили Сполучених Штатів та Італійські військово-повітряні сили на боці союзників, розповів Кір’янов.