Головна Новини На Тернопільщині розгорівся скандал між головою і членами ДВК (Відео)

На Тернопільщині розгорівся скандал між головою і членами ДВК (Відео)

На ДВК №611120 у Тернополі інцидент щодо фальсифікування документів. На виборчій дільниці члени комісії не змогли розділити преміальних грошей. Голова комісії підозрює заступницю у фальсифікації документів, повідомляє Т1 Новини.

До редакції телеканалу “Тернопіль1” звернувся голова ДВК №611120 Іван Киричук. Він каже, що постанову, в якій вказано суми премій членам виборчої комісії, було сфальсифіковано та підмінено.

“Ми приїхали в ОВК і тут здали оригінальні документи з підписами. Ввечері відбулася підміна тих документів на від руки написаний протокол, який створила в комісії Березіцька Олена Степанівна”, – каже Іван Киричук.

Голова виборчої комісії показує документ, який привезла до ОВК його заступниця і додає: “В цьому документі немає розподілу грошей голові і секретарю. Незрозуміло чому тут написано про те, що я самоусунувся, але ж це засідання проводив я. В цьому документі декілька підписів сфальсифіковані”.

Іван Киричук каже, хоче відновити справедливість, тому вже написав заяву на ім’я голови Окружної виборчої комісії. Ми зв’язались телефоном з іншою стороною конфлікту. Заступниця голови ДВК Олена Березіцька впевнена: зробила все згідно чинного законодавства.

“Ми це все привезли в ОВК. Нам в ОВК сказали те, що наша постанова вже здана. Ми здивувалися. Нам сказали, що її здав вже наш голова. Нам показали документ, де було підроблено підписи інших членів комісії. Але нас було багато і серед нас дійсно були люди, які були проти того, що він підробив підписи”, – пояснює заступниця голови ДВК №611120 Олена Березіцька.

Директор центру суспільних досліджень “ПОЛІС” Ігор Процик пояснює: комісія мала право переобрати керівників лише у разі, якщо діючі дійсно покинули засідання без поважної причини.

“Якщо заступник є на місці, то він дійсно може виконувати обов’язки голови, але секретаря потрібно обрати зі складу членів комісії. Вони мали право далі проводити засідання і мали право обрати. І вони склали відповідний протокол”, – додає Ігор Процик.

Він наголошує: ситуацію слід вирішувати, і з’ясовувати найперше хто ж підробив підписи. Адже за це грозить кримінальна відповідальність.

“Що стосується версій про те, хто дійсно таки підробив протокол, то ситуація досить цікава. Для того, аби визначити чиї підписи підроблені потрібно робити експертизу. Навіть у кримінальному кодексі України є відповідальність за підроблення виборчої документації. А оскільки ця постанова є виборчою документацією, то передбачено позбавлення волі від 3-7 років”, – каже Ігор Процик.

Директор центру суспільних досліджень “ПОЛІС” додає, надалі з’ясовувати деталі конфлікту має не ОВК, а поліція. Адже слід визначити чий протокол підроблений, винних покарати, а дійсним документом Окружна виборча комісія має визнати той, який складений без порушень.

Христина Луцик, Тарас Троян, Володимир Сосна, Т1 Новини