Головна Новини На Тернопільщині родичі звинуватили працівників поліції у побитті підлітка

На Тернопільщині родичі звинуватили працівників поліції у побитті підлітка

25 травня із Борщівської міської ради до місцевого відділення поліції надійшло письмове звернення про те, що невідома особа напередодні вночі з перехрестя вулиць  Верхратського та Лисенка у районному центрі викрала опукле оглядове дзеркало. Даний факт одразу ж було зареєстровано до журналу Єдиного обліку, відтак слідчі внесли відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України. На даний час досудове розслідування триває.
З метою встановлення всіх обставин злочину на місце події виїхали співробітники поліції. За результатами проведених заходів було встановлено,  що до вчинення крадіжки причетний неповнолітній житель районного центру.
Співробітники поліції направилися за місцем проживання неповнолітнього, де останній мешкає з дідусем.  14-річний борщівчанин у вчинені крадіжки зізнався і добровільно в присутності понятих видав оглядове дзеркало.
З метою опитування неповнолітнього та встановлення обставин справи й перевірки можливої його причетності до вчинення інших аналогічних злочинів підозрюваному разом з дідусем  було запропоновано проїхати до Борщівського відділення поліції. Проте родич відмовився. Тоді  правоохоронці  роз’яснили йому про необхідність залучення психолога, педагога, а за необхідності лікаря для проведення із онуком слідчих дій, на що той погодився.
Працівники поліції доставили неповнолітнього за добровільною згодою до відділення поліції, де він очікував прибуття педагога. Оскільки запрошеному вчителеві не вдалося прибути для залучення в проведенні слідчих дій, 14-річного хлопця вивели з відділення поліції і він  в журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених проставив власноручний підпис про відсутність претензій до працівників поліції.
В той час, коли хлопець виходив з адміністративного приміщення відділення поліції, в  коридорі перебувала  місцева громадська активістка. Жінка, побачивши неповнолітнього без супроводу дорослих, заявила, що працівники поліції діяли незаконно. Спільно зі ще одним місцевим жителем райцентру, який назвався  хрещеним батьком 14-річного хлопця, доправили неповнолітнього  до Борщівської ЦРКЛ для огляду на предмет встановлення факту спричинення йому можливих тілесних ушкоджень, а також написали заяву щодо незаконного затримання та спричинення тілесних ушкоджень.
За даним фактом було розпочато службове розслідування, в ході якого  встановлено, що жодних тілесних ушкоджень у неповнолітнього не виявлено. Це підтвердили і медики, до котрих на огляд водили хлопця.  Згодом від претензій до поліцейських відмовився і сам неповнолітній. Його дідусь теж  заперечує той факт, що  поліцейські застосували неправомірні дії щодо неповнолітнього внука. Претензій до правоохоронців не має і матір хлопця, з якою вдалося поспілкуватися в телефонному режимі.
Таким чином в ході проведеного службового розслідування в діях працівників Борщівського відділення поліції фактів незаконного затримання та побиття неповнолітнього жителя райцентру не встановлено.
Відділ комунікації поліції Тернопільської області