Головна Новини На Тернопільщині робітники, господарюючи на цвинтарі, зруйнували людські могили (Фото)

На Тернопільщині робітники, господарюючи на цвинтарі, зруйнували людські могили (Фото)

Жителі села Нападівка обурені «зачисткою» на цвинтарі. Бригада робітників, вирізаючи дерева на цвинтарі, мимоволі нищить і старі надгробні пам’ятники.

— Це якесь святотатство, — обурюється місцевий підприємець Юрій Кравчук. — Хлопці мають спецтехніку, і добре, що роблять чистку від зайвих насаджень, але так не можна! Це ж місце спочинку наших предків. пише lannews.net

Два роки поспіль Ю.Кравчук допомагає вирізати кущі і деякі дерева, наводячи порядок на цвинтарі, де поховані і його рідні люди. Але роблять це акуратно, слідкуючи за тим, щоб не зачепити жодного надгробка. Сьогодні, 28 січня, нападівчани забили на сполох, бо найняті робітники, що вирізають багаторічні насадження на цвинтарі, не особливо зважають на могили. Відтак — бачимо «свіжі» повалені металеві хрести, розбиті пам’ятники. Селяни кажуть, що нібито й палять гілля на кладовищі.

— Ми виносили гілляки за територію цвинтаря і там спалювали, маленькі колоди люди забирали на дрова, — каже Юрій Георгійович. — Порядок на цій території постійно треба підтримувати. Але ж не нищити! Чужим людям, мабуть, байдуже, де проводити вирубку дерев, але за цим має хтось контролювати, щоб не допускати до такого.

Староста села Богдан Фольварочний повідомив редакції, що з його згоди працює ця бригада.

— Я дійсно найняв бригаду спеціалістів для проведення благоустрою на цвинтарі. У нас була домовленість, щоб хлопці вирубали аварійні дерева, — запевняє староста. — У разі якихось проблем з їхньої вини вони повинні будуть компенсувати нанесені збитки. Але я про це нічого не знаю, мені ніхто не повідомив про те, що сталося. Зараз поїду і перевірю.

Проводячи благоустрій у Нападівці, староста і сам особисто бере участь у толоках. Але за всіма ж і не вслідкуєш… Та й охочих попрацювати на благо громади — одиниці.

Наталя ГАМЕРА