Головна Новини На Тернопільщині підліток потрапив у зону впливу “Синіх китів”

На Тернопільщині підліток потрапив у зону впливу “Синіх китів”

Вберегти дітей від небезпечних ігор, які поширюються у соціальних мережах, під силу самим батькам. Необхідно більше спілкуватися з дітьми, зауважувати їхній психологічний стан та контролювати спілкування дітей у соціальних мережах. Такі попереджувальні заходи дадуть можливість уникнути участі підлітків у іграх типу «Синій кит» і подібних. Про це йшлося під час прес-конференції в управлінні Нацполіції в Тернопільській області 23 лютого.

Начальник управління Олександр Богомол розповів, що проблему із залученням до цієї гри дітей, почали вивчати раніше, в тому числі з допомогою навчальних закладів. Не зважаючи на попереджувальні заходи, в області все-таки виявили випадок залучення до гри «Синій кит» тринадцятилітнього хлопця. Утім, підліток виконав тільки перше завдання, а отримавши друге – видалився із гри. Правоохоронці вважають, що відео у якому й було дане перше завдання мало елементи гіпнозу, оскільки за розповіддю хлопця, у дівчат-близнючок, які давали «завдання» змінювався колір очей. Щоб детальніше розібратися у ситуації і, можливо, знайти джерело походження негативної інформації, порушили кримінальне провадження.

«Найбільш вразлива група – це діти 11-14 років, – каже Олександр Богомол, начальник ГНПУ в Тернопільській області. – Тому що старші вже розуміють, що таке самогубство, розуміють до чого можуть призвести різноманітні нанесення собі тілесних пошкоджень. До категорії ризику також належать діти з неповних, неблагополучних сімей, діти хочуть себе ствердити, проявити і беруть участь у таких іграх. Основні заходи, які ми зараз проводимо – це зустрічі з представниками управління освіти, охорони здоров’я. Будемо звертатися до навчальних закладів, щоб проводили роз’яснювальну роботу серед дітей, обстежували на наявність тілесних ушкоджень дітей, хоча це не зовсім коректно, але будемо звертатися до батьків, щоб вони дали згоду це зробити. Через навчальні заклади будемо звертатись до батьків, щоб вони попереджувальні заходи проводили самі, щоб психологи навчальних закладів спілкувалися з дітьми.».

Щоб запобігти залученню дітей у «групи смерті» правоохоронці радять батькам вживати наступних заходів:

1.Приділяти увагу психологічному стану дитини;

2.Перевіряти шкірні покриви дитини на наявність пошкоджень, в разі їх виявлення з’ясовувати обставини при яких вони з’явилися, особливо якщо вони у вигляді різних малюнків;

3.Перевіряти акаунти дитини у соцмережах та групи до яких вони входять;

4.Перевіряти спілкування у приватних чатах;

5.Звертати увагу на коло осіб, з якими дитина спілкується загалом, не тільки в соцмережах;

6.Зайняти вільний час дитини спортом та іншими корисними заняттями;

7.Контролювати те, які фото- та відеоматеріали знаходяться у гаджетах дитини, встановити функцію батьківський контроль на цих гаджетах.

Окремо в управлінні Нацполіції підготували звернення до батьків і педагогів, як їм діяти, щоб попередити залучення дітей до небезпечних ігор. Ознайомитися з ним можна буде на офіційному сайті ГНПУ в Тернопільській області.