Головна Новини На Тернопільщині психічно хворих утримують в нелюдських умовах (фото)

На Тернопільщині психічно хворих утримують в нелюдських умовах (фото)

У Буданівській психоневрологічній лікарні, що на Тернопільщині, пацієнти живуть в антисанітарних умовах. Це побачили монітори Національного превентивного механізму (НПМ) під час візиту без попередження.

За словами моніторів – представників ГО «Тернопільська правозахисна група», люди там сплять на старих прогнилих матрацах, а одна із пацієнток – на поролоні.

У мешканців немає особистих тумбочок, тому свої речі, воду, папір, картон з ящиків та рушники ховають під постіллю.

«Лише в одній шкарпетці ми побачили під час візиту пацієнта Буданівської обласної психоневрологічної лікарні. На запитання куди ж поділася інша шкарпетка чоловік відповів, що вкрали під час сну. Саме тому доводиться ходити у тому, що залишилося. Як виявилося, багато пацієнтів ходять недоглянутими, без шкарпеток та з неохайними нігтями. Бажає кращого й одяг підопічних», – поділився Регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області Володимир Шевченко.14729253_1190531641039863_1282369131090154477_n

Більшість із 136 хворих, які перебувають у закладі, виглядають недоглянутими. Чоловіки та жінки не змогли сказати точно, коли востаннє чистили зуби. Працівники закладу пояснили це тим, що не видають щітки з міркувань безпеки. Так само не дають стільці, крісла і тумбочки.

Їдять пацієнти зі старих залізних емальованих тарілок та чашок, оббитих та надщерблених. Харчування з такого посуду – небезпечне для життя.14729127_1190531634373197_5833787641912807755_n

Вбиральня у лікарні – «сімейного типу», у ній немає перегородок. Через перенаселеність 13 ліжок чоловічого відділення розташовані у холі. За словами працівників закладу, кількість ліжкомісць має скоротитися на 30.

Хворі скаржилися моніторам, що їм не вистачає спілкування зі священиками.

У Буданівській обласній психоневрологічній лікарні діє туберкульозне відділення. Серед 33-ьох хворих лікують 13 з високим ризиком. При цьому у лікарні немає рентгенівського обладнання.

Проте, незважаючи на фінансові труднощі, адміністрація намагається взаємодіяти зі спонсорами та місцевими фермерами. Власними силами у жіночому відділенні зробили ремонт.

На одностайну думку членів моніторингової групи, лікарня потребує залучення коштів для ремонту та уваги зі сторони Тернопільської обласної ради.