Головна Новини На Тернопільщині процес децентралізації тормозять

На Тернопільщині процес децентралізації тормозять

adminresurs_03Закарпатська, Київська та Тернопільська області відстають у реалізації процесів децентралізації.
Як передає УНІАН, про це на засіданні уряду заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.
“На сьогодні в усіх областях, крім Закарпатської, Тернопільської та Київської, процес (децентралізації – УНІАН) йде дуже потужно. Ми очікуємо, що замість 11800 громад, більшість з яких (близько 60%) мали кошти лише на зарплати та комунальні послуги, ми отримуємо біля 7,5 тисяч ефективних громад”, – сказав Зубко.
Також він додав, що сформовані 333 громади на сьогодні вже чекають затвердження обласними радами, щоб йти на вибори і отримати новий орган місцевого самоврядування і виконувати свої повноваження.
У свою чергу прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що децентралізація не має альтернативи, і не тому, що так визначив уряд, а тому, що це бажання самих громадян. Яценюк додав, що громади мають об’єднуватися для того, щоб розвиватися. “Це добровільне об’єднання, і в його рамках ніхто не може заставляти територіальні громади примусово приймати відповідні рішення”, – сказав він.
Також Яценюк додав, що підтримує президента України щодо завершення конституційної реформи для того, щоб узаконити децентралізацію, і сподівається, що парламент підтримає уряд і президента у питанні конституційної реформи, а також прийме близько 400 законів, які завершать як адміністративну реформу, так і соціальну, економічну та бюджетну децентралізації.