Головна Новини На Тернопільщині профінансують 23 проекти із Держфонду регіонального розвитку

На Тернопільщині профінансують 23 проекти із Держфонду регіонального розвитку

Завершився перший етап відбору проектів, які фінансуються за кошти Державного Фонду Регіонального розвитку. Загалом на конкурсний відбір було подано 279 проектів на суму більше як 900 млн. грн. Процес відбору проектів відбувався на двох рівнях: в Тернопільській облдержадміністрації, де засідала спеціально створена регіональна комісія, та в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

За словами директора департаменту економічного розвитку та торгівлі Тернопільської ОДА Галини Воляник, з числа проектів, поданих на конкурсний відбір, Мінрегіоном були поставлені деякі пріоритетні напрями. Зокрема, не менше 10% коштів ДФРР повинно бути направлено на енергоефективність державних і комунальних навчальних та медичних закладів. Ще 10% мають бути спрямовані на розвиток спортивної інфраструктури і 10% – передбачено на створення та функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі в об’єднаних територіальних громадах.

«Попередній конкурсний відбір пройшли 23 з 58 запропонованих заявниками за даними квотами проекти на суму 78,9 млн. грн., з яких 55,885 млн. грн. – кошти ДФРР та 23,076 млн. грн. – кошти місцевих бюджетів. При цьому, три проекти, реалізація яких розпочата у 2016 році, погоджені комісією для оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку. Ці проекти можуть бути реалізовані за рахунок коштів ДФРР та вже подані до проекту розпорядження Кабінету Міністрів України, без проведення оцінювання. При цьому на засіданні КМУ вже прийнято урядове рішення про фінансування перехідних об’єктів. До таких проектів належать: реконструкція гуртожитку Чортківського медичного коледжу, завершення будівництва школи в с. Горигляди Монастириського району та садочка у с. Стінка Бучацького району», – зазначила Галина Воляник.

Що ж стосується напрямів фінансування, то найбільше відібрали проектів, які спрямовані на енергоефективність державних і комунальних навчальних закладів у сфері освіти. Таких проектів – 12. Їхня вартість становить 25,03 млн. грн., з яких 17,59 млн. грн. – це кошти ДФРР та 7,4 млн. грн. – кошти місцевих бюджетів. «5 із обраних проектів – опорні школи, з яких дві беруть участь у пілотному проекті Міністерства освіти й науки «Концепція нової української школи», єдиний в області інтернатний заклад для слабочуючих людей, один навчальний заклад нового типу, який на Всеукраїнському рівні входить у 100 найкращих навчальних закладів з інноваційними підходами в методиці навчання, а також садок, який єдиний у районному центрі. Власне, всі проекти передбачають покращення якості надання освітніх послуг через застосування комплексного підходу передбачених заходів енергозбереження», – зауважила Галина Воляник.

У медичній сфері ж обрали 6 проектів на суму 21,43 млн. грн., з них 17,15 млн. грн. – кошти ДФРР та 4,28 млн. грн. – кошти місцевих бюджетів. Серед проектів впровадження заходів з енергозбереження у 4 закладах третинного рівня, що надають медичні послуги усім мешканцям області: «Тернопільський обласний протитуберкульозний диспансер», «Тернопільський обласний наркологічний диспансер», створення в області першого хоспісу, «Більче-Золотецька обласна фізіотерапевтична лікарня». Крім того, передбачена реалізація заходів енергозбереження у ФАПах та амбулаторіях.

Водночас, як додала Галина Воляник, щодо створення та функціонування центрів надання адміністративних послуг, то відібрали лише один проект в об’єднані територіальній громаді. Його реалізація обійдеться у суму 2,85 млн. грн., з який 2,57 млн. грн. – кошти ДФРР та 0,285 млн. грн. – кошти місцевих бюджетів. За напрямом ж розвитку спортивної інфраструктури відібрано 4 проекти на суму 29,6 млн. грн., з яких співфінансування з місцевих бюджетів становить 37%. Серед погоджених проектів – «Водна арена Тернопіль», будівництво першого в області критого спортивного залу, будівництво майданчика із встановленням штучного рулонного покриття та реконструкція спортивного майданчика школи.

oda.te.gov.ua