Головна Політакценти На Тернопільщині протестували АТОвці

На Тернопільщині протестували АТОвці

Владо, захисти порушені конституційні права учасників АТО!», «Колодненська сільська рада – гніздо сепаратизму!», – з такими транспарантами два десятки чоловіків у військовій формі з медалями та орденами прийшли вранці 21 серпня під стіни адмінбудівлі, де знаходяться Збаразька районна ради та райдержадміністрація. Участь у акції протесту взяли представники громадських організацій учасників АТО з усієї області.
За словами протестувальників, ця акція попереджувальна, якщо районна влада не відреагує на сепаратистські, на переконання бійців, дії депутатів Колодненської сільської ради, мітингарів буде в рази більше. Атовці хотіли поспілкуватися з головою райдержадміністрації Анатолієм Качкою, але його не було. За словами першого заступника голови РДА Юрія Головатюка, голова РДА перебував на районному стадіоні «Колос», де займався підготовкою сцени до Дня Незалежності. Те, що очільник РДА, попередньо погодившись на зустріч, в останню мить на неї не прийшов, неабияк розлютило атовців. Усі свої претензії вони висловили його першому заступнику Юрію Головатюку та керівнику районного відділу поліції Віталію Присяжнюку, зокрема стосовно затягування із виділенням землі учасникам АТО, непрозорості із розподілом земельних ділянок, питань соціального захисту атовців, які попри обіцянки влади не виконуються. Останні обіцяли вивчити це питання і закликали атовців письмово оформити свої претензії.
За словами представника районного осередку ГО «Учасників АТО «Побратими Тернопілля» Ярослава Ратушного, атовців обурив вчинок депутатів Колодненської сільської ради, які під час сесії 24 травня, коли приймали рішення про передачу у власність земельних ділянок для ведення ОСГ площею по 2,00 га в урочищі «За тракторною бригадою» вдалися до сепаратистських висловлювань, поділивши учасників АТО на «своїх» і «чужих». Нагадаємо, в сільську раду звернулися 28 учасників АТО із Збаразького району, які вирішили скористатися своїм гарантованим державою правом на першочергове отримання 2 га землі кожному у власність для ведення ОСГ, про що написали заяви. Попередньо, стверджують атовці, депутати і керівництво сільради погодились виділити їм належну землю, оскільки на території села є вільних 160 га, які бійцям АТО пообіцяли виділити під ведення ОСГ, попросивши залишити у власності села 40 га для власних потреб громади, на що атовці погодились віддати і 60 га. Але коли дійшла справа до розподілу земельних ділянок атовцям, депутати включили задній хід і вчинили нечесно, виділивши по пообіцяних 2 га лише кільком атовцям-мешканцям села Колодно, які будували лінію оборони(копали окопи) усім решта – двом десяткам учасникам АТО із району, зокрема і збаражанам, не попередивши останніх, вирішили надати лише по 20 соток, аргументуючи своє рішення тим, що вони не є мешканцями села, тим самим, на думку Ярослава Ратушного, вчинили сепаратистські дії, бо, поділивши атовців на «своїх» та «чужих», колодненські депутати порушили Конституцію, не кажучи вже про моральну складову.
Запаливши на майдані Івана Франка одну димову шашку і пообіцявши наступного разу вже палити шини, якщо влада не вплине на «колодненських сепаратистів», учасники протесту поїхали у Колодно, де шини таки палили, правда, лише три. У Колодно учасники АТО намагалися з’ясувати у т.в.о. голови Колодненської ОТГ Віти Швидкої та депутатів, чому вони не повідомили їх про засідання, на якому прийняли таке рішення. Градус емоцій зашкалював, учасники АТО витребували у голови протокол сесії від 24 травня, який чомусь досі був не підшитий, хоча закон зобов’язує це зробити впродовж 10 днів після сесії. Атовці вбачають в цьому теж спробу фальшування та непрозорості. На запитання голови ГО «Учасників АТО «Побратими Тернопілля» Ярослава Білоуса, чому депутати ігнорують Конституцію і не виділили їм по 2 га землі, інспектор Колодненської громади із земельних питань повідомив, що так вважає громада, яка таке рішення прийняла на громадських слуханнях, а депутати мають слухати своїх виборців, і взагалі земля потрібна громаді для вирішення своїх потреб. Посилаючись на рішення громадських слухань, в сільській раді чомусь не змогли надати ані цього рішення, ані протоколу про те, де, коли і якими чисельними були ці збори, і чи були взагалі.
Оскільки рішення сесії не має зворотної дії і його потрібно оскаржувати через суд, а цей процес довготривалий атовці вимагають від депутатів Колодненської сільської ради самим скасувати своє незаконне рішення, скликавши позачергову сесію.
Все залежить від місцевої влади, переконаний «айдарівець» Богдан Лісоруб із Львівщини, який приїхав підтримати побратимів атовців у Збараж. Богдан два роки і сім місяців був в АТО в Луганській та Донецькій областях. Айдарівець із Золочева стверджує, що на Львівщині таких проблем у учасників АТО немає. Він особисто отримав усі належні йому за законом земельні ділянки, щороку його забезпечують путівками на лікування, а також двічі на рік виплачують грошову допомогу до свят, так само, як і на лікування.
Голова ГО «Воїни АТО Лановеччини» Дмитро Харчук, який більше року воював у складі 80-ї бригади під Щастям, у Станиці Луганській, також приїхав підтримати побратимів зі Збаражчини. – У нас усіх спільна мета – підтримка та організація подібних акцій протесту у всіх районах Тернопільщини, адже таке беззаконня відбувається не лише на Збаражчині. Причина – абсолютна бездіяльність органів місцевого самоврядування, корупційні схеми передачі земельних ділянок третім особам(незрозуміло кому), і ниточки ведуть до керівництва Дергкомземгеокадастру.
P.S. Присоромлені акцією протесту колодненські депутати таки погодилися зустрітися з атовцями і 23 серпня була скликана позачергова сесія, під час якої учасники АТО не одразу, але змогли переконати депутатів рівномірно по 2 га розподілити землю між усіма атовцями, які написали заяви, тобто додати по 1,8 га землі кожному, кому на сесії 24 травня було виділено 20 соток. Редакція інформуватиме читачів «Народного слова» про те, як розвиватиметься ситуація довкола виділення земельних ділянок атовцям, у наступних номерах газети.

Наталка ПАРОВА, Народне слово