Як і щорічно в області, комісіями, що створюються органами влади, місцевого самоврядування, у серпні проводяться перевірки (об’їзди) шкіл щодо готовності їх до нового навчального року. До складу комісій входять представники Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Спеціалісти Держродспоживслужби (представники територіальних органів Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області), у складі цих комісій, перевірятимуть дотримання вимог санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів, що викладені у нормативних документах, а отже обов’язкові до виконання керівниками навчальних закладів.
Закони України:
- «Про освіту»;
- «Про загальну середню освіту»;
- «Про дошкільну освіту»;
- «Про професійно-технічну освіту»;
- «Про державну підтримку позашкільної освіти та виховання»;
- «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»;
- «Про захист населення від інфекційних хворіб»;
- -«Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
- -«Про питну воду та питне водопостачання»;
- -«Основи законодавства України про охорону здоров’я».
Постанови Кабінету Міністрів України:
- «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»- № 1591 від 22 листопада 2004 р.
Державні санітарні правила:
– «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу». ДСанПіН 5.5.2.008-01;
– Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». ДСанПіН 2.2.4-171-10;
– Державні санітарні правила і норми «Влаштування і обладнання комп’ютерної техніки в навчальних закладах та режим праці учнів на персональних комп’ютерах». ДСанПіН 5.5.6.009-98;
– «Державні санітарні правила і норми безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей». ДСанПіН 5.5.6.012-98;
– Державні санітарні правила і норми «Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей». ДСанПіН 5.5.6.138-2007;
Накази Міністерства охорони здоров’я України:
- № 280 від 23.07.2002 року «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» у редакції наказу МОЗ України від 21.03.2013 №150;
- № 234 від 24.03.2016р. «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів»;
- № 620/563 від 15.08.06 р. «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»;
- № 242/329 від 06.2005 р. «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах”;
- -№298/227 від 17.04.2006р. «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»,зі змінами.
За результатами роботи комісій буде дана оцінка стану готовності навчальних закладів до нового навчального року, керівникам закладів надаватимуться конкретні пропозиції щодо неухильного їх виконання, з метою забезпечення належних умов навчання та виховання наших дітей.