Головна Новини На Тернопільщині презентували проект розвитку еко- та агротуризму «Тернопільське Придністер’я»

На Тернопільщині презентували проект розвитку еко- та агротуризму «Тернопільське Придністер’я»

Тернопільщина стала третьою областю, де розпочинає працювати проект «Тернопільське Придністер’я», що спрямований на розвиток Зелених Шляхів (Greenways). Подібні проекти вже успішно реалізуються у Київській та Рівненській областях. У четвер, 25 січня, презентація проекту відбулася в обласній державній адміністрації. Його представили громадськості експерти-розробники Сергій Підмогильний та Андрій Гінкул. Зокрема, розробниками цієї ініціативи стали ГО «Українська асоціація активного та екологічного туризму» спільно з відділом туризму Тернопільської ОДА.

За словами Сергія Підмогильного, ініціатива має на меті впровадження європейської моделі розвитку туристичних територій завдяки реалізації пілотних проектів зі створення Зелених Шляхів (Greenways) у Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому, Монастириському та Чортківському районах.
До підготовки та реалізації проекту також залучені об’єднані територіальні громади, місцеві ради, підприємці, суб’єкти туристичної діяльності (готельєри, ресторатори, власники сільських зелених садиб, баз відпочинку), громадські організації.

«Стратегія розвитку туризму Зеленого Шляху «Тернопільське Придністер’я» розроблена на 2018-2022 роки. Документ підготовлено з урахуванням наявності ресурсів для туристичного розвитку, доступності і комунікацій, інфраструктури, управлінського та кадрового потенціалу. Стратегія пропонує розвиток території 5-ти районів, прилеглих до Дністра, з подальшим плануванням територіального туристичного продукту, створенням пропозиції видових туристичних продуктів, визначення необхідної для них інфраструктури», – поінформував Сергій Підмогильний.

Крім того, він наголосив, що діяльність Зелених Шляхів створює можливості для пожвавлення активності місцевих громад і розвитку щонайменше 15-ти видів підприємництва. «Розвиток таких проектів дозволяє створити самими учасниками ринку та представниками місцевих громад конкурентний територіальний туристичний продукт, що буде інтегрований в національну і європейську мережу Зелених Шляхів. Зелені маршрути є також основою для реалізації місцевих ініціатив соціального характеру і проектів, пов’язаних з охороною природи ландшафтів, збереженням культурної спадщини, екологічним туризмом і транспортом, що не забруднює навколишнє середовище», – зазначив Сергій Підмогильний.

Також вздовж маршруту, як пояснив розробник проекту, передбачена наявність малої інфраструктури – місць для відпочинку, щитів з інформаційними таблицями єдиного взірця з графічними картами і логотипом маршруту. Мають також проходити спеціально прокладені велодоріжки, щоб створити безпеку для велосипедистів.