Головна Новини На Тернопільщині починається небезпечний період!

На Тернопільщині починається небезпечний період!

Цьогоріч на території Тернопільської області було виявлено 6 фактів спалювання залишків сухої рослинності. Загальна площа випалювання склала 17,5 га. Порушників притягнуто до адмінвідповідальності на загальну суму штрафу 1020грн., а сума збитків, завданих довкіллю, становить 28,8тис.грн. За фактом спалювання водно-болотної рослинності у гідрологічному заказнику місцевого значення «Велике болото» матеріали передано до Головного управління Національної поліції у Тернопільській області.
Значної допомоги у напрямку попередження та усунення подібних порушень Інспекція очікує від органів місцевого самоврядування, адже утворені при них адмінкомісії згідно ч.2 ст.218 КУпАП наділені повноваженнями притягувати до відповідальності за порушення правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів, а також недодержання правил щодо забезпечення чистоти і порядку (ст.152 КУпАП). Не остання їх роль і в проведенні роз’яснювальної роботи серед населення для глибшого усвідомлення багатогранності небезпеки, яку приховує у собі спалювання. Адже, крім забруднення атмосферного повітря вогонь знищує велику кількість найрізноманітніших об’єктів тваринного світу, призводить до руйнації ґрунтового покриву, зниження родючості ґрунту, порушення його структури.
Не менш шкідливим є також спалювання відходів. Так, щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні речовини, а при горінні гуми утворюється канцерогенна сажа. Несвідомість громадян у поводженні з відходами часто вражає. Тому дієвим профілактичним кроком у напрямку попередження подібних дій є виконання органами місцевого самоврядування своїх обов’язків щодо організації збору та утилізації окремих компонентів ТПВ, що мають ресурсну цінність.
З підвищенням температури повітря та встановленням бездощової погоди починається пожежонебезпечний період, що несе нову небезпеку – ймовірність займань у лісових масивах, на торфовищах та водно-болотної рослинності в заплавах річок та водосховищ. Значна частина подібних пожеж стається саме через людський фактор. Ось чому з настанням пожежонебезпечного сезону органи державної влади приділяють особливу увагу попередженню виникнення пожеж у лісах області, у першу чергу обмежуючи та впорядковуючи їх відвідування відпочиваючими. До слова, Тернопільським обласним управління лісового та мисливського господарства спільно з обласним Управлінням надзвичайних ситуацій затверджено «План комплексних заходів щодо запобігання і гасіння пожеж в лісах області на пожежонебезпечний період 2017 року».
Проведення роз’яснювальної роботи і навчання серед сільського та міського населення з питань збереження лісів, дотримання встановлених норм і правил пожежної безпеки в лісах та організація заходів з посилення протипожежної охорони у місцях відпочинку дають результат. Проте, дії контролюючих органів в цей час спрямовані на виявлення та притягнення порушників до відповідальності. Так, Держекоінспекція в області протягом пожежонебезпечного періоду забезпечує негайне реагування на оперативну інформацію щодо виявлених порушень.
Особливо важливе оперативне реагування у період збору врожаю та після жнив. Тоді випадки спалювання сухої рослинності, стерні та залишків соломи в області традиційно частішають, а площі поширення пожеж часто сягають кількох гектарів.
Інспекція закликає не вчиняти подібних порушень та поширювати інформацію про шкідливість і неправомірність таких дій.
Довідково:
статтями 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) та 82 Кодексу України про адмінправопорушення (Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення) передбачено, що за спалювання рослинності для громадян передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 170 до 340грн., для посадових осіб – від 850 до 1190грн.; за спалювання відходів – від 340 до 1360 грн. для громадян та від 850 до 1700 грн. для посадових осіб та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності.
Крім того, ч. 1 ст. 245 (Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу) та ч.1 ст. 270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального Кодексу України за подібні порушення передбачено також кримінальну відповідальність