Головна Новини На Тернопільщині почастішали нещасні випадки ураження електрострумом

На Тернопільщині почастішали нещасні випадки ураження електрострумом

Протягом липня цього року в Тернопільській області трапилося уже два випадки смертельного ураження електрострумом сторонніх осіб. Найгіршим є те, що до смерті приводить необережність людей.

За повідомленням помічника голови правління-генерального директора з питань охорони праці ВАТ “Тернопільобленерго” Володимира Остапюка, 18 липня на території недіючої котельні у Гусятині на Тернопільщині 21-річного юнака вдарило струмом, він загинув на місці події. За інформацією поліції, юнаки стверджували, що почався дощ і вони вирішили перечекати його в котельні. У якийсь момент їхній друг з невідомих причин доторкнувся до оголеного дроту і його вдарило струмом. Хлопці викликали “швидку”. У недіючому приміщенні було 6-7 щитків, але лише один був під напругою. Для встановлення остаточної причини смерті юнака призначено судово-медичну експертизу. Другий нещасний випадок трапився 28 липня в Теребовлянському районі. Правоохоронці з’ясували, що 29-річний чоловік  помер від ураження струмом. Загиблий у себе вдома проводив зварювальні роботи. Проводи від зварювального апарату не були належним чином ізольовані. Це порушення техніки безпеки й вартувало чоловікові життя.

Дивом вдалося врятуватися від смерті зловмиснику, який намагався поцупити обладнання трансформатора на Чортківщині. Заради грошей двоє товаришів по чарці вирішили викрасти із трансформатора металеві пластини, які планували здати на металобрухт. Втім, втілити хитрий план в життя горе-злодіям вдалось лише частково. Під час крадіжки один з них отримав ураження електрострумом.

“Прикро констатувати нещасні випадки через необережність людей, – пояснює Володимир Остапюк. – Часто люди потрапляють на територію трансформаторних підстанцій, зриваючи замки і долаючи огорожі, які встановлюються для захисту людей, а вони цим нехтують. Люди повинні розуміти, що струм невидимий, його не можна побачити чи відчути на запах, тому потрібно завжди з обережністю ставитися до будь-якої несправності електроприладу, не користуватися несправними електроприладами, ремонт довіряти лише спеціалістам, і не наближатися до енергообладнання з яким повинні працювати лише професіонали.”

Аби нагади споживачам електроенергії про основні правила електробезпеки та про те, як діяти у випадках ураження електричним струмом адміністрація ВАТ “Тернопільобленерго” розробила спеціальну пам’ятку, яка розміщена на звороті квитанції про оплату за електроенергію. Ми хочемо, щоб споживачі отримуючи квитанцію про оплату електроенергії щоразу нагадували для себе основні правила електробезпеки, – констатує Володимир Остапюк.

Енергетики черговий раз нагадують, що всі, без винятку, трансформаторні підстанції та лінії електропередач постійно перебувають під напругою.

Щоб уникнути нещасного випадку потрібно запам’ятати та дотримуватися такого: не можна вилізати на дахи будинків, де є електричні проводи, підніматися на опори ліній електропередач, розводити вогнища під електролініями, закидати на проводи проволоку та інші предмети, доторкуватися спусків заземлення опор. Суворо забороняється наближатися до обірваного електропроводу ближче ніж на 8 метрів, а також заходити на територію чи у відкриті трансформаторні підстанції, а в разі виявлення зірваного замка на дверях трансформаторної підстанції або ж обірваного проводу електролінії звертатися в район електричних мереж.