Головна Новини На Тернопільщині понад 200 жінок чинять домашнє насильство

На Тернопільщині понад 200 жінок чинять домашнє насильство

206 з них поставлені на облік з початку цього року – таку статистику під час зустрічі з дільничними офіцерами територіальних підрозділів озвучив  тимчасово виконуючий обов’язки  заступника начальника управління превентивної діяльності поліції Тернопільщини Василь Дідух. Мета зібрання – роз’яснення нормативів Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству.

Зі слів Василя Дідуха,  з початку року на профілактичний  облік загалом було поставлено майже дві з половиною тисячі жителів області, які вчиняли насилля над своїми рідними та близькими. А загальна кількість осіб, які перебувають на такому обліку, – майже три тисячі  За десять місяців до поліцейських надійшло майже чотири тисячі заяв від потерпілих від домашнього насильства.
На законодавчому рівні, у зв’язку з введенням у  дію закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству», передбачено жорсткіші покарання для кривдників та дозволено  поліції контролювати поведінку порушників, аби уникнути повторного насилля. І головне, вперше в Україні ввели кримінальну відповідальність за домашнє насильство.
Під  термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, вчинені між колишнім чи теперішнім подружжям чи людьми, які разом живуть чи жили. Раніше, якщо шлюб не був зареєстрований, то злочин могли не кваліфікувати як домашнє насильство.
Порушникам закону загрожує покарання у вигляді штрафу в розмірі від 170 до 680 гривень,  від 30 до 60 годин громадських робіт, адмінарешт до 15 діб. Якщо в діях насильника будуть ознаки кримінального злочину, то  покарання буде суттєвішим: громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.
-Терміновий заборонний припис стосовно кривдника, – це ще одне законодавче нововведення, – розповідає Василь Дідух. – Він виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України за умови, що  існує загроза життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення. Це заходи, що  зобов’язують залишити місце проживання постраждалої особи,  заборона на вхід та перебування в місці проживання постраждалої особи чи навіть контакт з нею.
Під час вирішення питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання постраждалої особи та кривдника незалежно від їхніх майнових прав на відповідне житлове приміщення. Терміновий заборонний припис виноситься терміном до 10 діб.
Відколи набув  чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству, зазнав змін й  Закон України «Про безоплатну правову допомогу». Тепер  доступ до безоплатної вторинної правової допомоги мають особи, які постраждали від домашнього насильства.
Про домашнє насилля поліцію можуть повідомляти не лише жертви. Медики, вчителі , які  виявлятимуть подібні  факти щодо дітей чи отримуватимуть про це заяви або повідомлення, повинні не пізніше, ніж за одну  добу поінформувати  про це поліцейських.