Головна Новини На Тернопільщині побільшало об’єктів природно-заповідного фонду

На Тернопільщині побільшало об’єктів природно-заповідного фонду

земляСесією Тернопільської обласної ради від 9 квітня 2015 року № 1911 погоджено організацію ботанічного заказника загальнодержавного значення ,,Жолоби” орієнтовною площею 60 га на території Лапшинської сільської ради Бережанського району. Заказник створюється з метою охорони місць зростання червонокнижних видів рослин: горицвіту весняного, зозулинця шоломоносного, любки дволистої, а також значної кількості регіонально-рідкісних видів рослин.

Сесією обласної ради від 9 квітня 2015 року № 1912 ,,Про оголошення територій та об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення Тернопільської області” оголошено ботанічний заказник ,,Курилиха” площею 31,0699 га на території Лопушненської сільської ради Кременецького району. Заказник оголошено з метою охорони та збереження місць зростання відкасника татарниколистого, горицвіту весняного і конюшини червонуватої, що занесені до Червоної книги України та ряду регіонально-рідкісних видів рослин.

Цією ж сесією оголошено ботанічну пам’ятку природи ,,Джерельна” орієнтовною площею 1,5 га на території Кременецької міської ради з метою охорони та збереження гронянки півмісяцевої і костриці бліднуватої, що занесені до Червоної книги України та ряду регіонально-рідкісних видів рорслин;

– ботанічну пам’ятку природи ,,Товстолузька липа” орієнтовною площею 0,02 га на території Товстолузької сільської ради Тернопільського району з метою охорони та збереження дерева липи серцелистої віком понад 170 років, що має природоохоронну та історико-культурну цінність.

Сесією обласної ради від 9 квітня 2015 року № 1942 ,,Про оголошення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Тернопільської області” оголошено парк – пам’ятку садово-паркового мистецтва ,,Сквер Кобзаря” площею 0,32 га, що по вул М. Грушевського у Тернополі з метою охорони та збереження особливо цінних порід дерев і чагарників: туї західної форми колоновидної, ялини канадської форми конічної, спіреї сливолистої, туї західної форми золотистої та інших.

Оголошено також дві ботанічні пам’ятки природи на території Мильнівської сільської ради Зборівського району: ,,Липи Свободи” орієнтовною площею 0,04 га у с. Бліх та ,,Липи біля Святого Миколая” орієнтовною площею 0,03 га у с. Мильне з метою охорони та збереження дерев липи серцелистої віком понад 160 років, що мають природоохоронну, історико-культурну, еколого-освітню та естетичну ціннність