Головна Новини На Тернопільщині планують продати Мишковицький спиртзавод

На Тернопільщині планують продати Мишковицький спиртзавод

Вдруге за рік Фонд держмайна планує продати Мишковицький спиртзавод. Про це розповів заступник начальника регіонального відділення Фонду держмайна Руслан Белошицький.

За його словами, стартова ціна заводу становить 7 мільйонів гривень. Продаватимуть його через систему Prozorro, пише Суспільне.

Директор підприємства Олег Пастух каже, що найдорожчим об’єктом заводу є котельня:

“Перша продукція, яка є на заводі – це є пар. Якщо є пар, то починає працювати все решта, бо це рушійна сила для всього виробничого процесу. Нашу котельню можна запускати при потребі. Її потрібно модернізувати. Вартість котельні є приблизно 800 тисяч гривень. Це заводська вартість всіх котлів, які тут знаходяться”.

Спиртзавод не працює з 2013 року. Він виробляв спирт та концентрований яблучний сік для експорту. Зараз тут працюють 13 фахівців та охоронці. Заробітну плату їм виплачує колишній власник – держпідприємство “Укрспирт”. Олег Пастух каже, що завод заснований в 1892 році. З тих часів на території зберігся панський маєток. Статусу пам’ятки архітектури він немає.

“Це історична будівля. Пізніше ця будівля використовувалася, як складське приміщення і гаражі “, – розповідає Пастух.

Заступник начальника регіонального відділення Фонду держмайна Руслан Белошицький каже, що зараз спиртозавод разом із цією будівлею, а також місце, де зберігався спирт в селищі Дружба, готують до приватизації вдруге за рік. Попередній підприємець під час аукціону встановив ціну 181 мільйон гривень, проте не сплатив її.

“Коли прийшло діло до підписання договору, то покупець відмовився. Ми запропонували завод наступному покупцеві. Згідно методики це дозволено. Другий учасник за 85 мільйонів вже практично погодився, але коли ми дійшли до нотаріуса, то він просив зробити розподіл на рухоме і нерухоме майно, щоб зменшити оподаткування. Ми не змогли це зробити, бо це суперечить закону. Тому і другий покупець відмовився від підписання договору”, – каже Белошицький.

Руслан Белошицький розповів, що є дві умови продажу цього заводу – це збереження робочих місць та відновлення виробництва до липня цього року, бо відтоді держава перестає бути монополістом з виробництва спирту. Стартова ціна заводу – 7 мільйонів гривень.

“Я вважаю, що це ціна, яка не відповідає даному підприємству і вона збільшиться, коли вже буде аукціон. В нас є методика, як ми формуємо ціну. Вона вираховується від залишкової вартості на останній момент фінансової звітності. Завдяки співпраці з директором, з бухгалтерією, ми зібрали всі документи. Нам Київ затвердив, видав наказ і в нас стартова ціна 7 мільйонів”, – каже Белошицький.

Заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Ігор Дем’янчук розповів, що ціна формувалася внаслідок експертного звіту.

Оцінювач Микола Федоришин розповів, як формують ціну приватизації держмайна і чи відповідає ціна Мишковицького спиртзаводу ринковій. Оцінювач Микола Федоришин розповів, як формують ціну приватизації держмайна і чи відповідає ціна Мишковицького спиртзаводу ринковій.

“Ціна в 7 мільйонів гривень не є ринковою у цьому випадку. Очевидно, що вона була виставлена відповідно до Закону “Про приватизацію” і вона виставляється з залишкової балансової вартості. Вона не має нічого спільного з ринковою вартістю. Ринкова вартість мала б визначатися з незалежним оцінювачем, відповідно до методики, з залученням незалежних оцінювачів. Ця вартість може бути вірна відповідно до закону. В районі 50 – 80 мільйонів коливалася вартість таких заводів, це стартова ціна, але там проводилася переоцінка”, – каже Федоришин.

За словами Руслана Белошицького, загалом на Тернопільщині мають приватизувати 12 спиртзаводів.