Головна Новини На Тернопільщині печеру може охороняти ЮНЕСКО

На Тернопільщині печеру може охороняти ЮНЕСКО

Унікальність печери Вертеба полягає в тому, що у ній знаходяться три верстви енеолітичної культури Кукутень-Трипілля. Території ж поширення цієї спільності охоплюють частину сучасних Румунії, Молдови та України. Саме тому печеру пропонують включити до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Власне, 22 червня за участі голови Тернопільської ОДА Степана Барни з цього приводу відбулася нарада з представниками робочої групи, яка працює над даним питанням.

На Тернопільщині розташовані знакові об’єкти археологічної культури –Трипілля-Кукутень, зокрема, знаменита печера Вертеба з святилищем та поселенням знаходиться в Борщівському районі в селі Більче-Золоте. У зв’язку із великою кількістю археологічних знахідок і унікальністю самого природного об’єкта, у 2004 році в печері створено перший в Україні підземний музей трипільської культури, який є відділом Борщівського краєзнавчого музею.

Нині ж з метою внесення у заявку до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО печери Вертеба працює робоча група, яка проводить наукові консультації та вивчення об’єктів Трипільської цивілізації.

Під час зустрічі голова Тернопільської ОДА Степан Барна висловив підтримку даного задуму й наголосив, що в обласній адміністрації передбачено комплекс заходів не лише щодо популяризації печери Вертеба, а й щодо інших пам’яток культурної спадщини.

«Маємо у планах також відновити фестиваль «Трипільське коло». При цьому, хочемо зробити до печери дорогу. Тому, й власне, будемо працювати над цим проектом. Й надалі готові брати участь у всіх проектах, які можуть бути потенційно пов’язані з популяризацією печери «Вертеба» та трипільської культури», – зазначив Степан Барна.

Довідково: Карстова печера Вертеба знаходиться за 1,5 км. на північний захід від села Більче-Золоте Борщівського району. Довжина дослідженого лабіринту печери у відкладеннях гіпсу – 8 км. Екскурсійний маршрут, прокладений залами та коридорами печери, має довжину 1000 метрів. Для більш підготовлених відвідувачів створений спортивний спелеомаршрут.

Колекція ж матеріалів з Вертеби (а також з поселення Більче-Золоте-Сад) зберігається тепер у Краківському археологічному музеї. Вона налічує понад 35 тис. фрагментів кераміки, понад 300 цілих посудин, близько 120 цілих і фрагментованих  антропоморфних і зооморфних глиняних фігурок, понад 60 інших виробів з глини (пряслиця, грузила), близько 200 виробів з кості і рогу, 300 виробів з кременю і каменю, а також кілька прикрас з кості і мушлі. На жаль, мідні вироби (кинджал, пронизки) втрачено.

За інформацією прес-служби ТОДА