Головна Новини На Тернопільщині перевірять чи живуть чиновники на одну зарплату

На Тернопільщині перевірять чи живуть чиновники на одну зарплату

Декілька громадських організацій Тернополя об’єдналися в антикорупційну коаліцію «Чесна влада – багата держава». 13 вересня вони підписали відповідний меморандум. Учасники коаліції будуть досліджувати декларації чиновників Тернопільської області. Усього буде вивчено документи 78 осіб.

«Ми будемо перевіряти декларації чиновників групи А і Б органів державної влади і чиновників першої – третьої категорії органів місцевого самоврядування, – розповіла Ольга Мазаєва, керівник проекту. – І для цього утворили коаліцію громадських організацій, фізичних осіб і всіх зацікавлених для проведення моніторингу декларацій. Очевидно, що одна організація чи особа не в стані якісно дослідити декларації чиновників, оскільки необхідно мати інформацію з різних джерел, від різних людей, які, наприклад, живуть поблизу чиновників і бачать на що вони живуть, стиль їхнього життя, кількість поїздок закордон тощо. Зараз чиновники стали обережними і часто інформацію з соціальних мереж прибирають або не виставляють взагалі. Тому закликаємо приєднуватися до нашої коаліції усі зацікавлені сторони. Ми вважаємо, що повне дослідження декларацій дасть новий виток боротьби з корупцією, збільшить можливість громадянського контролю за чиновниками і дасть можливість притягнути чиновників до відповідальності. Щодо підписання меморандуму звертайтесь особисто до мене за номером 097 562 17 81.».

Перед стартом цього проекту його учасники провели попередній аналіз відкритості декларацій і вже мають багато зауважень.

«Ми провели попередній аналіз відкритості декларацій, які мають бути доступні широкому колу громадян, – розповів Іван Марчук, експерт проекту. – У рамках проекту ми вивчимо декларації голови ТОДА і його заступників, голова облради і заступників, міських голів Тернополя, Бережан, Чорткова, Кременця та їхні заступників, голів і заступників райдержадміністрацій та керівників і заступник райрад. Попередній аналіз показав, що наші чиновники не зовсім відповідально ставляться до своєї роботи. Так, у Кременці сайт міської ради не працює,тобто інформацію про доходи чиновників отримати звідти неможливо. Щодо чиновників обласної ради, то на сайті немає копій оригінальних декларацій, а просто розміщена виписка з декларації Деревляного, Овчарука, вказано, що Овчарук у 2015 році заробив стільки-то, і задекларував своє майно. Але найгірша ситуація з районними радами: у половини немає сайтів, тобто ознайомитися з деклараціями не має можливості. Ми будемо подавати запити у ці ради, щоб отримати необхідну інформацію. В інших випадках, наприклад у Збаразькій РДА є декларація тільки голови, а заступників немає. Вже на першому етапі ми зіткнулися з тим, що чиновники не оприлюднюють інформацію про доходи і майно, хоча декларації мають бути у публічному доступі. Усього будемо досліджувати декларації 78 осіб, які входять у першу-третю групу чиновників, які зобов’язані заповнювати електроні декларації.».

Перші результати роботи з дослідження декларацій чиновників коаліція оприлюднить 20 вересня. Прес-конференція з цього приводу відбудеться в конференц-залі готелю «Тернопіль» об 11.00.