Головна Новини На Тернопільщині нашестя рудих равликів

На Тернопільщині нашестя рудих равликів

Про нашестя равликів які з’їдають листя городини повідомляють в соціальних мережах мешканці Бучача.

“Останнім часом в Бучачі появилося дуже багато величезних слимаків. Господині кажуть, що з’їдають всю городину. А птахи їх їсти не хочуть. Хтось знає що то за слимаки такі?” – пише користувачка соцмереж.

Загроза для врожаю

Ці іспанські слимаки з’явилися на наших теренах приблизно 10 років тому. До нас вони потрапили, найімовірніше, з Польщі, а туди – з інших країн. Природний ареал їхнього проживання – Іспанія та Франція. Однак через торгівлю деревами, рослинами та ґрунтом вони швидко поширилися по світу.

Небезпека полягає ще й у тому, що ці слимаки дуже швидко розмножуються. Вони – гермафродити, кожна особина може відкласти за сезон близько 400 яєць.

Зазвичай іспанські слимаки бувають завдовжки 8-12 см, але трапляються й такі, які досягають 15-20 см. Їхнє забарвлення варіюється від темно-коричневого до яскраво-оранжевого. Через це їх і називають рудими. Слимаки ведуть нічний спосіб життя, і вдень їх можна побачити хіба після дощу.

Саме через часті дощі та вологість для них створився сприятливий клімат, і цих непроханих гостей суттєво побільшало. Вони є повсюди: від городів і садів до парків, скверів чи навіть центральних частин міст.

Боротися можна природними способами – слимаків полюбляють їсти їжаки й качки. Вона завела качок, і вони одразу ж взялися за справу. Якщо перші дві висадки розсади чорнобривців не доживали навіть до ранку, то з качками вже ростуть.