Головна Новини На Тернопільщині наречений холоднокровно вбив пастуха

На Тернопільщині наречений холоднокровно вбив пастуха

Наприкінці лютого цього року у Чортківському райсуді колегія суддів оголосила вирок за умисне вбивство. На лаві підсудних – 23-річний Ростислав, житель с. Заздрість. Він не визнав провини і просив суд виправдати його. 

У селі Ростислава називають «Ростіком». Кажуть: непутящий, чомусь дуже агресивний. Хоча, як був підлітком, то, навпаки, здавався заляканим. Наприклад, усі старшокласники їдуть у військкомат, а Ростика везе тато, бо той сам боїться. Треба зробити флюорографію – Ростик плаче.

Хлопчина зростав і перетворювався у страшного забіяку. У клубі, як тільки Ростик приходив на танці, відразу починала панувати атмосфера неспокою, страху. Навіть припускали: а може, Ростик щось вживає – якесь наркотичне зілля, що у суміші з алкоголем робить його несамовитим,- пише Свобода.

Раніше Ростик був судимий за крадіжки – зливав і крав солярку з людської техніки, було таке, що вкрав комп’ютер. Кожного разу батьки намагалися залагодити наслідки злочинних походеньок.

Нарешті парубок вирішив одружитися на дівчині із сусіднього села. Навіть їдучи запрошувати людей на весілля, Ростик поклав у салон буса… биту. Щоправда, мати наздогнала бус іншою машиною, відібрала биту і забрала з салону одного парубка, якого перед тим Ростик насильно посадив у машину. Втім, не змогла матір передбачити усі наступні події і відвернути їх…

Господарі наливали молодому з дружбою  «сто грамів», ті не відмовлялися. Згодом купували у крамниці ще й пиво. Ростик, їдучи з дружбою після відвідин родичів і знайомих, шукав «пригоди». Побачив велосипедистів, які їхали з риболовлі, і почав їх бусом притискати. Юнаки попадали з роверів і давай втікати. Ростик сипав їм навздогін матюки. Другим на дорозі трафився місцевий чоловік – 56-річний Петро. Він випасав худобу, а зачувши сварку з велосипедистами, накрившись парасолькою – накрапав дощ, підійшов ближче. Не знав чоловік, що йде на зустріч зі смертю…

Як згодом свідчитиме Микола – той, який був у ролі дружби, Ростик вчепився до пастуха безпричинно – мовляв, чого ти тут пасеш худобу? Неприязнь і раніше була між ними – начебто Ростик зливав з тракторця цього чоловіка солярку. Як написано у вироку, різко вивернувши кермо, Ростик спрямував бус на пастуха і … переїхав. Дружбі наказав тримати язик за зубами.

Наступного дня сусіди побачили, що у літній загороді на подвір’ї Петра немає худоби, нема і самого господаря. Ходили попід вікнами, гукали, та марно. Згодом донеслася звістка, що Петрові корови пасуться на чужому городі. Люди пішли туди і неподалік у високих бур’янах побачили мертвого Петра.

А Ростик так і не встиг оженитися, він дотепер перебуває під вартою. За висновками судової експертизи, Петро помер від розриву легені та відкритої черепно-мозкової травми. На ньому було й багато інших тілесних ушкоджень, які характерні при ДТП.

Десять років позбавлення волі – такий вирок прозвучав для підсудного. Суд також частково задовольнив цивільний позов потерпілої сторони про відшкодування моральної шкоди – на суму 100 тисяч гривень.