Головна Новини На Тернопільщині мільйонні збитки від дощів

На Тернопільщині мільйонні збитки від дощів

Не за горами початок літа, а там і посівна. Тож ми поцікавилися у заступника директора департаменту АПК Тернопільської ОДА Василя Кічака,  у якому стані посіви, скільки знищено полів, і найголовніше – чи варто бодай сподіватися на добрий урожай?

«Направду, негода наробила великого лиха. Якщо говорити мовою цифр, то на Тернопільщині було пошкоджено дві з половиною тисячі гектарів посівів, загинуло 558 га, котрі будуть пересівати, однак лише за сприятливих погодних умов. На разі погода не дозволяє провести такі технологічні операції», – каже пан Кічак.

Чиновник розповів, що сума збитків завдана негодою становить більш, як 66 мільйонів гривень. Найбільше постраждали угіддя у Зборівському, Козівському, Бережанському районах.

«Нажаль, в нашій області мало не щодня падають дощі, як стверджують синоптики їх кількість уже перевищила місячну норму. До слова, при нормі 61 мм опадів, станом на 16 травня було 81 мм. В окремих районах і поготів випало дві, а то й дві з половиною місячних норми.

Як результат – значне перенасичення грунту вологою. Тож усі необхідні технологічні операції на полях не проводять. Усі ці моменти можуть вплинути на ріст і розвиток рослин. Так, в народі кажуть, що у травні ніколи багато води не буває. Однак, ці надмірні опади, надто у вигляді стихійних явищ, утворюють «блюдця» на полях, замулення, змивають посіви. Це може призвести до зниження урожайність, зменшення кількості рослин на квадратний метр тощо».

Однак, запевнив Василь Васильович не варто передчасно бити на сполох і очікувати на зниження урожайності в області. Якщо погода таки покращиться, є шанс налагодити ситуацію із пошкодженими посівами.

«Паніку розводити однозначно не потрібно. Так, на певних ділянках, де негода завдала найбільшого удару, урожай таки буде менший. Однак загальний результат   залежатиме погодних умов, які сприятимуть росту і розвитку рослин, запиленню, дозріванню. Все буде компенсуватись кількістю ефективних температур і кількістю опадів. Ну і, звісно ж, – доступом  сільськогосподарської техніки до полів для виконання технологічних операцій», – сказав наостанок пан Кічак.