Головна Новини На Тернопільщині московський патріархат покинули 36% релігійних громад

На Тернопільщині московський патріархат покинули 36% релігійних громад

Після повномасштабного вторгнення росії українські церкви стали активніше переходити до ПЦУ.

За даними, опублікованими на сайті Релігійно-інформаційної служби України, найбільше громад покинуло УПЦ МП у Хмельницькій області – 257, 199 парафій перейшло до ПЦУ на Волині. Більше сотні громад змінили юрисдикцію в Вінницькій (157), Київській (153) та Житомирській (131) областях, пишуть Тернополяни.

По одній громаді змінили конфесійну приналежність у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, по 6: на Миколаївщині та Харківщині. В столиці московський патріархат покинули 7 громад.

Якщо говорити у відсотковому співвідношенні, то найвищі показники в Галицькому регіоні. На Львівщині московський патріархат позбувся майже 46% своїх парафій, на Івано-Франківщині 43,75%, а в Тернопільській області УПЦ МП покинули 36% церков.

Більше чверті парафій московський патріархат також втратив на Волині та Хмельниччині.

Станом на зараз УПЦ МП в Україні має понад 11 тисяч парафій. Найбільше у Вінницькій та Хмельницькій областях. Також доволі висока концентрація громад залишається у Дніпропетровській, Одеській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Волинській, Рівненській та Закарпатській областях.

На карті вказані дані про кількість парафій по регіонах, які покинули УПЦ МП, станом на середину квітня.

286099_MPc-UPc_new_4000x2083_0.jpg