Головна Новини На Тернопільщині «мозаїчна» церква та цілюще джерело стали туристичним «магнітом»

На Тернопільщині «мозаїчна» церква та цілюще джерело стали туристичним «магнітом»

мозаїчна церква

Туристичний маршрут до комплексу сакральних пам’яток у місті Чорткові почав діяти на Тернопільщині.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла екскурсовод однієї із тернопільських туристичних агенцій Анна Вітвіцька.

«Сакральний, паломницький туризм в нашій області досить популярний. Адже тут розташовані знані у світі духовні центри, понад пів тисячі пам’яток архітектори сакрального будівництва. Серед них і церква Святої Покрови з капличкою Божої Матері та цілющим джерелом, які разом увійшли до нового туристичного маршруту сакральними місцями Чортокова. Понад столітня церква цікавить туристів передусім як об’єкт сакрального зодчества, в якому вдало використано мозаїку – як ззовні, так і всередині храму. Це єдиний на Тернопільщині такого роду релігійний об’єкт», – сказала Вітвіцька.

Настоятель церкви святої Покрови священник Михайло Левкович розповів кореспонденту агентства, що вірян, туристів завжди цікавить бентежний епізод з історії храму.

«Під час війни біля церковної каплички упала бомба, але скульптура Богородиці вціліла без жодного ушкодження. За переказами місцевих старожилів, у той час там молився радянський солдат, зачерпнувши води із святого джерела. І Матір Божа не залишила без уваги його молитву – врятувала йому життя», – каже отець Левкович.

Нині на цьому місці встановлено Хрест, по якому тече Свята вода, омиваючи його, біля каплички відбувається освячення води, викладено символічну гору Синай, на якій молився Мойсей.

Сама ж церква Святої Покрови вирізняється серед інших сакральних споруд області оригінальною зовнішньою та внутрішньою мозаїкою.

На фронтоні викладено мозаїчний образ Богородиці. Із маленьких різнокольорових шматочків смальти виконано образи Першоверховних апостолів Петра і Павла, святих Миколая, Архістратига Михаїла та Архангела Гавриїла.

Мозаїкою викладено й окремі елементи внутрішньої частини храму.

Тож тутешня сакральна локація поступово стає місцем відвідин для багатьох мандрівників, які приїжджають на Тернопільщину.

Як повідомляв Укрінформ, в Тернопільській області для втілення проєкту «Туристичні магніти» обрано чотири локації. Це – історичні міста Кременець, Бучач, Збараж та печера Оптимістична.

Мозаїчна церква

Проєкт «Магніти України» з пошуку успішних проєктів-символів, які зможуть залучити інвесторів і стати центрами інновацій, започатковано торік. Він передбачає визначення в кожній області трьох-п’яти найбільш привабливих з погляду туризму об’єктів історико-культурного та природного значення.

Фото: Максим Огородник