Головна Новини На Тернопільщині лікарі встановили серцевий клапан, не відкриваючи грудну порожнину пацієнта

На Тернопільщині лікарі встановили серцевий клапан, не відкриваючи грудну порожнину пацієнта

Лікарі Тернопільської обласної клінічної лікарні провели операцію на серці новітнім методом. Вперше в області вони виконали процедуру черезшкірної імплантації аортального клапана. Про це повідомили в Фейсбуці на сторінці лікувального закладу.

У повідомленні йдеться, що така процедура дозволяє замінити критично звужений аортальний клапан серця, не відкриваючи грудну порожнину пацієнта, повідомляє Суспільне.

“Через стегнову артерію в аорту доставляють балон, яким розширюють отвір хворого клапана. Потім встановлюють штучний клапан за допомогою трубочки діаметром до 5 мм. Видалення власного клапана пацієнта не потрібне: протез просто притискає його до стінок, позаяк він фіксується за рахунок розпираючої сили. Втручання виконується через 6-міліметровий розріз в стегновій артерії. Це означає, що пацієнти можуть повернутися до звичайного життя набагато швидше, ніж при традиційних кардіохірургічних методах операції”, – розповіли в дописі.

За словами медиків, такі втручання виконують пацієнтам високого хірургічного ризику – тим, кому протипоказана відкрита кардіохірургічна операція через високу ймовірність смерті та важких ускладнень.

Першим пацієнтом, якому зробили оперативне втучання новітнім методом став 79-річний чоловік. У нього було діагностовано дегенеративну ваду аортального клапана, фіброкальциноз аортального клапана з тяжким стенозом.