Головна Новини На Тернопільщині лютує страшна недуга яка передається кліщами

На Тернопільщині лютує страшна недуга яка передається кліщами

Епідемічна ситуація з хвороби Лайма на Тернопільщині залишається несприятливою.

Про це повідомила Завідувач відділу епідеміологічного
нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань М.М. Павельєва.
Випадки хвороби Лайма щорічно зростають (з 2 випадків у 2001 році до 115 випадків у 2015р.), з початку 2016 року за первинними терміновими повідомленнями вже зареєстровано 30 випадків захворювання.
Збільшення чисельності кліщів призводить до зростання кількості звернень громадян області з приводу укусів кліщами, зокрема: з поодиноких випадків у 2005 році – до 1313 випадків у 2015 році.
З початку 2016 року станом на 08.06.2016 року в області вже зареєстровано 690 укусів кліщами, із них 178 серед дитячого населення. Перші випадки укусів кліщами в цьому році почали реєструватись з другої декади лютого, що пов’язано із зростанням періоду активності кліщів. Найбільша кількість звернень за медичною допомогою з приводу укусів зареєстрована в м. Тернополі – 433, з них 89 дітей ; Тернопільський район – 60 укусів, Бучацький – 34 укуси, Гусятинський – 35, Кременецький – 29.
В середньому за тиждень реєструється 90 укусів кліщами.
За результатами дослідження кліщів, знятих з потерпілих, на інфікованість бореліями в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» з початку року із 294 кліщів, знятих з людей, у 60 екземплярах виявлені позитивні знахідки (20,4%).

При відвідуванні місць (парки, дачі і т.д.), де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Обов’язково проводити само- та взаємо огляди. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
Також необхідно обстежити своїх домашніх тварин на предмет кліщів. Собака або кішка не можуть заразити Вас на хворобу Лайма, але можуть занести в будинок заражених кліщів, які, в свою чергу, можуть вкусити Вас. Для особистого захисту від кліщів ефективно використовувати дозволені репеленти (препарати, що відлякують кліщів), які реалізуються через торгівельну мережу.
Якщо вас все ж таки вкусив кліщ – необхідно його видалити. Для чого звернутись до лікувально-профілактичного закладу (територіальної поліклініки чи травмпункту).
При відсутності такої можливості видалення можна проводити самостійно, хоча це є небезпечно. Кліща треба витягувати без пошкоджень. Чи вдасться це зробити самостійно – невідомо. І після цього теж звернутися за медичною допомогою.
Коли у вас є кліщ, потрібно визначити інфікований він чи ні. Такі дослідження проводяться в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України». Кліща необхідно доставити до лабораторії. Дослідження проводиться протягом години.
Якщо кліщ інфікований бореліями, то ймовірність захворіти на хворобу Лайма досить висока.
З отриманим результатом обов’язково потрібно звернутись на консультацію до лікарів-інфекціоністів для визначення подальших дій.