Головна Новини На Тернопільщині лютують страшні недуги

На Тернопільщині лютують страшні недуги

лікар

Епідемічна ситуація у Тернопільській області за 9 місяців 2016 року залишається нестійкою, проте відповідає середнім багаторічним показникам.
Відмічається ріст загальної інфекційної захворюваності на 3,4%, захворюваності без грипу, ГРВІ – на 1,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року.
Спостерігається ріст захворюваності гострими кишковими інфекціями на 17%, зареєстровано 1227 випадків проти 1053 за аналогічний період 2015 року, сальмонельозу в 2,7 рази (63 випадки проти 23), менінгококовою інфекцією в 2 рази (26 випадків проти 13), хворобою Лайма на 7,1% (96 випадків проти 90), педикульозом на 23,6% (64 випадки проти 52).
З початку року зареєстровано 1 випадок кишкового ієрсиніозу, 2 випадки правцю, 3 випадки шигельозу (дизентерії).
В області зареєстрований спалах сальмонельозу у побуті. Кількість захворілих в цілому склала 16 осіб, з них 3 дітей. Масштаби спалаху обмежились одним населеним пунктом – смт. Золотий Потік Бучацького району. Вогнище проіснувало в межах одного інкубаційного періоду. За результатами лабораторних досліджень встановлено та ідентифіковано збудник інфекції – сальмонела (Salmonella enteritidis). Фактором передачі інфекції послужили інфіковані кондитерські вироби домашнього приготування. При проведенні епідрозслідування встановлено обставини, що спричинили захворювання – недотримання правил особистої гігієни, порушення технології приготування кондитерських виробів у побуті, недотримання умов зберігання продуктів та порушення термінів їх споживання. Враховуючи, що сальмонельоз – це зооантропонозне захворювання, є підстави вважати наявність зв’язку з використанням сировини – яєць.
За даними ретроспективного аналізу в області спостерігається циклічне підвищення захворюваності на менінгококову інфекцію. Із 26 зареєстрованих випадків перехворіли діти – 24 випадки (92,3%): до 1 року – 4., від 1 до 4 років – 15, від 5 до 9 років – 3, від 10 до 14 років – 2 та 2 дорослих. В 20 випадках клінічний діагноз: менінгококова інфекція, генералізована форма, в т.ч. у 3 вип. – менінгококова інфекція, синдром Уотерхауза-Фридеріксена, закінчилися летально. В 6 хворих зареєстрована локалізована форма – назофарингіт. Діагноз підтверджений бактеріологічно в 20 випадках (76,9%).
В цілому на території області рівень захворюваності всіма формами активного туберкульозу залишається високим, зареєстровано 374 випадки вперше виявленого туберкульозу проти 293 в 2015 році, інтенсивний показник становить 35,1 випадок проти 27,3 на 100 тис. населення.
В структурі загальної захворюваності 88,2% – випадки туберкульозу легень. Питома вага захворюваності бацилярними формами становить 57,9%. Відсоток деструктивних (запущених) форм туберкульозу – 46%. Кожен 4-й хворий виявлений на пізніх стадіях захворювання при зверненні зі скаргами за медичною допомогою. Серед обов’язкового контингенту населення зареєстровано 15 випадків, в т.ч. 6 випадків серед медиків. Продовжує реєструватись захворюваність серед підлітків (3), дітей (1).
В області сформувався стійкий осередок хвороби Лайма, який має значний епідемічний потенціал і становить небезпеку для здоров’я населення. Про це свідчать: ріст захворюваності населення, щорічне збільшення кількості ензоотичних територій, висока чисельність інфікованих іксодових кліщів у довкіллі, тривалий (7-8 місяців) епідемічний сезон, пов’язаний з періодом активності переносників.
Кількість укусів кліщами за 9 місяців 2016 року становить 1197 (зареєстровані у всіх районах області) проти 1249 за аналогічний період 2015 року.
За первинними терміновими повідомленнями зареєстровано 130 випадків хвороби Лайма, за даними статистичної звітності – 96, що становить 9,04 вип. на 100 тис. населення. В порівнянні з 2015 роком (90 випадків, що становить 8,44 вип. на 100 тис. населення), рівень захворюваності зріс на 7,1%.
Зареєстровано 5 випадків лептоспірозу (за аналогічний період 2015р. – 11).
Випадки інфікування відбулися в антропургічних та природних осередках через реалізацію контактного та водного шляхів передачі. За результатами епідрозслідування, умовами, які сприяли зараженню є ведення домашнього господарства, догляд за сільськогосподарськими тваринами без засобів захисту та купання у місцевих відкритих водоймах («копанка» с.Ст.Олексинець, р.Серет та Тернопільський став).
Всі випадки лабораторно підтвердженні, етіологічна структура в хворих представлена серогрупами icterohaemorrhagiae, рomona, grippotyphosa.
В області випадки захворювання людей на гідрофобію не реєструвались, але ризик виникнення сказу серед людей залишається високим.
За медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів області з приводу покусів, подряпин, ослинень тваринами звернулось 1333 особи, з них 280-ом – призначено курс антирабічних щеплень. Питома вага випадків призначення антирабічних щеплень від числа осіб, які звернулись за медичною допомогою, становить 21% – це кожна 5 покусана людина.
Епізоотична ситуація щодо сказу на окремих територіях залишається нестійкою. Згідно даних Тернопільської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, в 2016 році при лабораторному дослідженні патматеріалу тварин на сказ виявлено 36 позитивних результатів, в т.ч. серед лисиць – 18, котів – 13, собак – 4, куниць – 1.
На території області епізоотія серед тварин продовжується, вичерпуються запаси антирабічних препаратів, тому ризик виникнення гідрофобії серед людей залишається високим.
За звітний період 2016р. в області спостерігається збільшення на 23,6% випадків педикульозу. Частка виявлених випадків педикульозу серед дорослого населення становить 25% – 16 випадків, серед дитячого населення – 75% – 48 випадків. В цьому році спостерігається самостійне звернення уражених за медичною допомогою з приводу педикульозу.
Передрук та інше використання матеріалів, що розміщенні на сайті, дозволяється за умови посилання на terses.gov.ua.

Лікар-епідеміолог С.В. Маціпура