Головна Новини На Тернопільщині люди споживають забруднену воду

На Тернопільщині люди споживають забруднену воду

вода відро

вода відроФахівцями ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» з метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя та виконання «Плану лабораторних моніторингових санітарно-гігієнічних, мікробіологічних і біологічних досліджень об’єктів довкілля та інструментальних вимірювань на території Тернопільської області на 2017р.» здійснюється моніторинг якості питної води із централізованих та децентралізованих джерел водопостачання за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Про це розповіла лікар з комунальної гігієни
відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Л.Й.Блажкевич
За поточний 2017рік фахівцями міжрайонних відділів та відділень Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» було відібрано та досліджено із централізованих джерел водопостачання (комунальні, відомчі та сільські водогони) 2423 взірці питної води за санітарно-хімічними показниками, із них 221 (9,1%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, за мікробіологічними показниками – 2457 взірців, із них 405 (16,5 %) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам.

Із децентралізованих джерел водопостачання (колодязі, каптажі, артезіанські колодязі) відібрано та досліджено 1637 взірців питної води за санітарно-хімічними показниками, із них 456 (27,8%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам, за мікробіологічними показниками – 485 взірців, із них 201(25,6%) взірців не відповідали санітарно-гігієнічним нормативам.
Гігієнічні вимоги, що визначають придатність води для пиття включають: безпеку в епідемічному відношнні, не шкідливість хімічного складу, сприятливі органолептичні властивості, радіаційну безпеку.
За санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками питна вода має відповідати вимогам державних санітарних правил та норм «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 2.2.4-171-10.
Безпека питної води в епідемічному відношенні визначається показниками, що характеризується достатньо високою вірогідністю: відсутність в ній небезпечних для здоров’я людей бактерій, вірусів та інших біологічних включень.
На якість питної води систем централізованого водопостачання негативно впливає відсутність у багатьох населених пунктах необхідних потужностей для очищення до нормативних вимог питної води та стічних вод, незадовільний стан водопровідних споруд і мереж, що вимагає реконструкції діючих фільтрувальних станцій та систем водовідведення, каналізування населених пунктів сільської зони.
У населенних пунктах, де відсутнє централізоване водовідведення, для скидання стічних вод населення користується септиками або вигрібними ямами, використання яких спричиняє тенденцію погіршення екологічного стану джерел водопостачання, що призводить до їх забруднення патогенними бактеріями та вірусами.
Щорічно якість питної води в ряді населених пунктів області погіршується через забруднення водоносних горизонтів в результаті сільськогосподарської діяльності, значну кількість проривів на мережах через їх зношеність, відсутність санітарно-захисних зон, тощо.
Як правило, питна вода з колодязів, каптажів використовується без попереднього очищення та знезараження, не відповідає санітарним нормам благоустрій прилеглої території до криниць, відсутність стоку і можливість підтоку дощових вод, також може стати фактором, коли вода не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам.
Крім цього, джерела децентралізованого водопостачання потребують відновлення, капітального ремонту та благоустрою прилеглої території.
Невідповідність якості питної води нормативним вимогам – одна із причин розповсюдження в державі багатьох інфекційних (вірусний гепатит А, черевний тиф, ротавірусні інфекції і т.д.) та неінфекційних ( захворювання системи травлення, серцево-судинної та ендокринної системи і т.д.) захворювань.
За 9 місяців 2017 року в Україні зареєстровано 167 спалахів захворювань (шигельоз, ротавірусний ентерит, сальмонельоз, гепатит А, ГКІ, ГЕК, черевний тиф, ентеровірусна інфекція, кір, краснуха), під час яких постраждало 2229 осіб, в тому числі дітей 1564. В 2016 році в Україні було зареєстровано 166 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, під час них постраждало 3140 осіб, у тому числі 1563 дитини.
В Тернопільській області спостерігається неблагоприємна епідемічна ситуація щодо інфекційної захворюваності. На кінець жовтня 2017 року в Тернопільській області зареєстровано 18 спалахів, в той час як за 2016 рік в області було зареєстровано 3 спалахи кишкових інфекцій (ВГА, сальмонельоз, ентеровірусна інфекція).
Керуючись ст.18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» № 4004 – ХП від 24.02.1994 року, ДСанПіНом 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» та з метою покращення якості питної води із колодязя рекомендуємо Вам застосувати наступні заходи:
1. Не вживати для потреб харчування питну воду із колодязів (криниць, свердловин тощо), в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/дм.куб.), а також не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні (до нормалізації лабораторних показників);
2. Використовувати для споживання воду із альтернативного джерела водопостачання лише гарантованої якості для харчування дітей віком до 3- ох років використовувати бутильовану воду, яка має позитивний висновок державної санітарно – епідеміологічної експертизи;
3. У разі наявності на Вашій присадибній території джерел забруднення питної води (купи гною, вигрібні ями, мінеральні добрива, надвірні туалети, тощо) на відстані менше 20 м від криниці – здійснити їх ліквідацію;
4. Навколо криниці поновити «глиняний замок», а при його відсутності – встановити глибиною 2 м та шириною 1 м із добре змішаної і пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку;
5. Поновити відмостки, а при їх відсутності – встановити наступним чином, зокрема, виконати кам’яним або цегляним мощенням, забетонувати або заасфальтувати в радіусі 2 м та уклоном 0,1м;
6. Встановити огорожу (у випадку її відсутності в радіусі 2 м) для обмеження доступу тварин, птахів;
7. Обережно застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні ти органічні добрива;
8. З метою захисту колодязів від поверхневих стоків встановити перехоплюючі канали з відводом стоків на сторону;
9. Провести відкачку води із криниці, очистку та дезінфекцію;
10. Після проведення очистки і дезінфекції води звернутися до акредитованої лабораторії для повторного відбору взірців води та проведення досліджень;
11. У тому разі, коли після чищення та дезінфекції колодязів чи каптажів джерел безпечність та якість питної води не покращилася, використовувати її для питних потреб забороняється. На бюветі, колодязі чи каптажі джерела слід вивісити інформаційну табличку “Вода для пиття не придатна” та провести повторні чищення та дезінфекцію з подальшим лабораторним контролем їх ефективності;
12. Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39—86%.