Головна Новини На Тернопільщині латвійка малює ікони повітряним пістолетом (Відео)

На Тернопільщині латвійка малює ікони повітряним пістолетом (Відео)

Христина Бочан наносить на стіну автомобільну фарбу. Робить це в незвичний спосіб – повітряним пістолетом. З кожним її порухом з’являється нова деталь ікони. Художниця щойно закінчила працювати над «Тайною вечерею». Тепер розмальовує решту стін, пише Тернопіль 1

Техніка у якій Христина малює називається аерографією. ХРИСТИНА БОЧАН, ХУДОЖНИЦЯ: «Малюю пістолетом, підключеним до повітря. Автомобільну фарбу покриваю лаком». Христина народилася у Ризі. Там і закінчила художню школу. Згодом поїхала працювати до Португалії. Там познайомилася зі майбутнім чоловіком. Художниця каже, саме завдяки Ігорю присвятила себе аерографії.

ІГОР БОЧАН, ЧОЛОВІК ХУДОЖНИЦІ: «Ми хотіли іконку купити собі до хати, бо не було. Це ще добре треба мову знати. Були маленькі іконки, а вона таку більшу, файну намалювала. Вона так і є та іконка. І так вона почала малювати». Техніку аерографії переважно використовують розмальовуючи машини чи мотоцикли. А Христина Бочан вирішила поекспериментувати. Повітряним пістолетом малює на полотні, на стінах, дереві та металі.Такі картини, за словами художниці, служать довше і не вигорають на сонці.

ХРИСТИНА БОЧАН, ХУДОЖНИЦЯ: «Фарба швидко сохне, виглядає більш реалістично». У Португалії та Іспанії Христина та Ігор організували дві виставки з картинами у 3D- форматі. Особливість цих малюнків у тому, що фотографуючись, складається враження, ніби ти всередині, в малюнку, в пащі акули чи на мітлі відьми. Тепер подружжя мріє створити щось подібне і в Україні. А поки що втілюють мистецький проект спільно з Марійським духовним центром та фермерським господарством “Зарваниця АРГО”. Зокрема, розмалювали дитячий садок у селі Вишнівчик Теребовлянського району.

ХРИСТИНА БОЧАН, ХУДОЖНИЦЯ: «Тут у садочку мені було особливо приємно працювати, тому що тут вчиться моя донька Мар’яна Бочан. Усі малюнки ми вибирали разом. Так само Мар’ян допомагав, всі виховательки». На стінах «оживають» персонажі з казок «Колобок», «Три поросяти», «Чарівний горох». Малюнки дітям подобаються.

ГАЛИНА ЗАБОЯК ЗАВІДУВАЧ ВИШНІВЧИЦЬКОГО ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ: «Коли ми питаємо з якої казки, вони знають, нам розповідають. Особливо велику увагу звертаємо, коли ми вивчаємо пори року. Вони знають на який місяць відповідає малюнок”. Два роки тому подружжя придбало будинок у рідному селі Ігора, Гайворонка Теребовлянського району. Тому поки що назад до Іспанії їхати не збирається. Кажуть, дивуватимуть 3Д малюнками – українців.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JapawjtuR0Y&w=560&h=315]