Головна Новини На Тернопільщині кількість аварій збільшується, а справи щодо винуватців ДТП розвалюються в...

На Тернопільщині кількість аварій збільшується, а справи щодо винуватців ДТП розвалюються в судах

Ці вихідні на дорогах України охрестили кривавими, адже за два дні загинуло 20 чоловік. Спочатку в Одеській області вщент забита людьми маршрутка зіткнулася з бензовозом, внаслідок чого загинуло 9 осіб. Після цього ще дві смертельних жертви у ДТП на Полтавщині, четверо людей загинули в Кривому Розі, по одній – у Хмельницькій, Донецькій та Дніпропетровській областях. Дві дорожньо-транспортних пригоди зі смертельними наслідками сталися  і на дорогах Тернопільщини пише Номер одинПерша смертельна аварія трапилася в суботу, 21 вересня, близько 18.40 у селі Окопи Борщівського району. 44-річний  житель Хмельницької області не впорався з керуванням мотоцикла, з’їхав із проїжджої частини дороги та в’їхав у кам’яну стіну недіючої будівлі. Внаслідок отриманих травм водій двоколісника помер на місці ДТП.
Ще одна трагічна автопригода сталася у неділю, 22 вересня, близько 16.20 при виїзді з Чорткова в напрямку села Ягільниця. За попередніми даними, 28-річний житель Чорткова, керуючи автомобілем «ВАЗ-2109», виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся з вантажівкою «МАН».

Від початку року на дорогах Тернопільщини трапилося понад 1600 ДТП

Статистика травм і смертей у ДТП на території України, як і раніше, жахлива. На кількість ДТП у країні впливає багато факторів, організацій, осіб: законодавство, власники доріг, дорожні служби, місцеві адміністрації та, звичайно ж, самі водії.

Якщо говорити про Тернопільську область, то, незважаючи на всі заходи, які проводить патрульна поліція, тенденція залишається незмінною. За словами заступника начальника управління превентивної діяльності ГУНП в області Юрія Бучковського, від початку року на дорогах Тернопільщини трапилося понад 1600 ДТП. 350 аварій – із травмованими, в яких 68 людей загинули, а 453 – отримали травми. У Тернополі з початку року в ДТП загинуло 10 чоловік, з них восьмеро пішоходи. Двох збили на регульованому пішохідному переході, ще шестеро перебігали дорогу у невстановленому місці, де й зустріли свою смерть. Понад 35% ДТП від загальної кількості трапляються внаслідок невдалого маневрування. Водії виїздять на зустрічні смуги, не розраховують швидкості зустрічного транспорту, нехтують правилами дорожнього руху під час проїзду перехресть і виїзду з другорядних доріг. Ще 28% аварій трапляються через перевищення швидкості. Саме травматична ситуація та велика кількість ДТП на дорогах стали причиною брифінгу, що нещодавно провели правоохоронці.

Оковита стала причиною 186 ДТП, в яких загинуло двоє чоловік, а ще 28 було травмовано. Саме тому працівники поліції найближчим часом планують ділитися інформацією із представниками ЗМІ про порушників, на яких було складено протокол про керування автомобілем у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.  Поліцейські скаржаться, що, умовно кажучи, зупиняють 1000, а відповідальність несуть 100 осіб. Через різні причини справи розвалюються у судах. Саме тому й хочуть започаткувати такі спостереження, в яких будуть вказувати, скільки осіб зупинили, скільки протоколів було направлено до суду і який результат.

Одне з найнебезпечніших місць – Чистилівське перехрестя

Працівники поліції розповідають, що в Тернополі та області є велика кількість місць концентрації ДТП.  Зокрема, тільки в обласному центру таких місць 10. Це вул. Протасевича – Гайова, перехрестя вулиць Руської та Замкової, вул. Руська – Гоголя – проспект С. Бандери – вул. Б. Хмельницького, проспект С. Бандери, що примикає до бульвару Д. Галицького,  вул. Тарнавського (в районі 11 школи), проспект С. Бандери – вул. Клінічна, перехрестя вул. Будного – Лучаківського, проспект Злуки в районі заправки «Автотехсервіс» і до «Універсаму», вул. Живова – виїзд із Тернопільського міського автовокзалу до перехрестя з вулиці Оболоня, проспект Злуки від будинку №39 до №55. В області таких же ділянок понад 30-ть. Особливо небезпечна – перетин дороги Р-41 та М-19, що в народі відома як Чистилівське перехрестя.  З метою зниження ДТП на цьому відрізку дороги там провели обрізку дерев, прибрали рекламні конструкції та планують встановити додаткові знаки та розмітку.

Поліцейські закликають всіх учасників дорожнього руху бути уважними та  відповідальними. Незабаром на Тернопільщині розпочнеться двомісячник безпеки дорожнього руху. Його мета – посилити безпеку на дорогах та знизити рівень травматизму в дорожньо-транспортних пригодах.

Вікторія Ушакова