Головна Новини На Тернопільщині з почестями похоронили зв’язкову УПА: історія нелегкого життя Марії Демків...

На Тернопільщині з почестями похоронили зв’язкову УПА: історія нелегкого життя Марії Демків (Фото)

Це покоління відходить сьогодні майже непомітно. Люди високої Честі та великої Любові. Їх також годилося б востаннє зустрічати і проводжати на колінах, як теперішніх загиблих героїв. Сьогодні ми провели на вічний спочинок колишню підпільницю ОУН та зв*язкову УПА Марію Демків, написав у ФБ Петро Довгошия

Фото петро довгошии.

Жила останні роки, я б сказав, дуже символічно, як її побратими і посестри – самотня, на хуторі майже в лісі. Жила скромно і чесно, в душевному спокої, що замолоду вистояла, не зрадила. Честь – понад усе! З такими переконаннями юною, потрапивши в пазурі МГБ, стрибнула в майже 20-метрову криницю, бо не вірила сама собі, що зможе витерпіти нелюдські тортури. Проте кати витягли її з колодязя напівживою… Її хресна дорога ще мусила була постелитися далі – по сибірах і катівнях… Тримала її на світі Любов до рідного краю, до України….

Фото петро довгошии.

Помирала самотня – чоловік і діти вже були у далекому вирії, куди вона спрямувала свій останній погляд… Кавалера ордена Княгині Ольги прибули провести в останню дорогу заступники голів районної ради й адміністрації Андрій Русенко та Віктор Голубець, міського голови Андрій Чокан, заступник районного військового комісара майор Анатолій Дорож, воїни АТО, керівники громадських організацій, активісти, краєзнавці Оксана Ундерко, Євген Шпак, Галина Свідінська, Марта Кузьмич, Петро і Марія Довгошиї,Іван Чепесюк … Сумно похилилися знамена, на котрі колись присягало покоління Марії Демків… Але з цього світу вона пішла з переконанням, що когорта борців за волю улюбленої нею України не змаліла.

Фото петро довгошии.

P.S. Пані Марія кілька тижнів тому хвилювалася, як її поховають, коли прийде час йти з цього світу. Труну з тілом таки занесли до православного храму в її рідному селі Турильче на Борщівщині. Спільну молитву за упокій її душі відмовили три священики – греко-католицькі і православний. Хай упокоїться з Богом душа Великої непомітної українки…. Слава Україні! Героям слава!
Світлини Петра Довгошиї і Тані Тишкун

Фото петро довгошии.

Фото петро довгошии.